Podemos odbacuje mogućnost koalicije sa Rahojem

"Ima Španaca koji ne mogu da čekaju", rekao je Iglesijas, koji je danas skoro dva sata razgovarao sa odlazećim španskim premijerom Marijanom Rahojem
0 komentar(a)
Pablo Iglesijas, Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Pablo Iglesijas, Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 13:39h

Lider španske partije ljevice Podemosa, Pablo Iglesijas, izjavio je danas da njegova stranka nema namjeru da pomogne konzervativcima da ostanu na vlasti.

Iglesijas je takođe zamjerio Socijalističkoj partiji da "pravi pozorište" kada iznosi planove o formiranju koalicije ljevice sa Podemosom.

On je ponovio da će Podemos na prvom zasjedanju Parlamenta predložiti usvajanje "socijalnog zakona po hitnom postupku", kako građani ne bi ostali bez struje i grijanja, kao ni penzioneri bez ljekova.

"Ima Španaca koji ne mogu da čekaju", rekao je Iglesijas, koji je danas skoro dva sata razgovarao sa odlazećim španskim premijerom Marijanom Rahojem.

Od 350 mjesta u Parlamentu, na izborima 20. decembra Narodna stranka dobila je 123, Socijalisti 90, a Podemos 69 poslanika. Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mjestu, sa 40 poslaničkih mandata.

Španija dosad nikada nije imala "veliku koaliciju" socijalista i konzervativaca i analitičari predviđaju višemjesečno natezanje dok ne bude obrazovana vlada koju bi vodila Narodna partija ili socijalisti, a ne isključuju se i novi izbori na proljeće.

Bonus video: