Duda potpisao kontroverznu reformu Ustavnog suda

Bivši premijer i lider konzervativaca Jaroslav Kačinjski otvoreno je kazao da je bilo nužna reforma Ustavnog suda jer je to navodno bastion opozicije koji bi mogao da označi za neustavne neke reforme koje su konzervativci obećali biračima
0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 13:21h

Poljski predsjednik Andžej Duda potpisao je danas kontroverzne izmjene Zakona o Ustavnom sudu koje će prema procjenama eksperata i poljske opozicije paralisati njegov rad i omogućiti vladajućim konzervativcima da sprovode čak i neustavne reforme.

"Po mom mišljenju te izmjene zakona ojačaće suštinsku ulogu Ustavnog suda. Nije istina da ti amandmani slabe Ustavni sud", saopštio je danas poljski predsjednik koji je amandmane potpisao uprkos apelima Evropske komisije, Savjeta Evrope i UN da to ne čini.

Andžej Duda pozvao je opoziciju i Poljake da paze kako komentarišu izmjene zakona o Ustavnom sudu jer je Poljskoj potreban mir, a svaki komentar se ne čuje samo u zemlji, već i u inostranstvu.

"Za žaljenje je što parlamentarna većina vrši pritisak da se ta reforma sprovede što brže je moguće bez obzira na masovne javne proteste i uznemirenja koje su izrazili nezavisni organi kao što je Zemaljski savjet za pravosuđe i poljske organizacije za ljudska prava", upozorio je poljsku vladu i parlament Evropski regionalni biro za ljudska prava OUN.

"Pravna država je jedna od zajedničkih vrijednosti na kojima počiva Evropska unija. Zato EK pridaje veliki značaj tome da se izbjegne situacija u kojoj pravna država u nekoj od članica može da bude osporena, na primjer ako bi postao sporan integritet, stabilnost i funkcionisanje nacionalnog ustavnog suda", poručio je u Varšavi potpredsjednik EK Frans Timermans i zatražio u ime EK od poljske vlade objašnjenje.

Poljska vlada učinila je mali ustupak i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski obećao je da će se obratiti Venecijanskoj komisiji Savjeta Evrope koji je takođe kritikovao atak na nezavisnost Ustavnog suda u Poljskoj i zatražiti ekspertizu i mišljenje o spornim amandmanima koji su izazvali zabrinutost na Zapadu za pravnu državu i demokratiju u Poljskoj.

Bivši premijer i lider konzervativaca Jaroslav Kačinjski otvoreno je kazao da je bilo nužna reforma Ustavnog suda jer je to navodno bastion opozicije koji bi mogao da označi za neustavne neke reforme koje su konzervativci obećali biračima.

Bonus video: