Davutoglu: Ne bi bilo prikladno pregovarati sa KDP oko ustava

"Ili će oni biti ozbiljni i naša vrata će im biti otvorena ili ćemo ih dovesti u red", poručio je Davutoglu dodajući da će o novom ustavu razgovarati sa druge dvije opozicione pratije
2 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Beta/AP
Ahmet Davutoglu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.12.2015. 11:40h

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da ne bi bilo "prikladno" pregovarati o novom ustavu sa Kurdskom demokratskom partijom (KDP) zbog njihovih "uvredljivih" komentara.

"Ako oni misle da ću tolerisati njihove uvrede, griješe", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare u Istanbulu uoči dolaska u Srbiju.

Premijer, međutim, nije objasnio o kojim je komentarima riječ, ali je poznato da on i KDP imaju suprotna gledišta kada je riječ o politici na jugozapadu zemlje, gdje mahom žive Kurdi, prenosi Rojters.

"Ili će oni biti ozbiljni i naša vrata će im biti otvorena ili ćemo ih dovesti u red", poručio je Davutoglu dodajući da će o novom ustavu razgovarati sa druge dvije opozicione pratije.

Rojters podsjeća da turska vlada, nakon pobjede na izborima u novembru, počinje sada sa pregovorima oko novog ustava kako bi se uspostavio predsjednički sistem.

KDP je optuživao tursku vlada za ubistvo civila što je ona negirala.

S druge strane, vlada je rekla da KDP podržava terorizam, što je ta stranka demantovala.

Nasilje na jugoistoku Turske pojačalo je nakon neuspješnih mirovnih pregovora u julu ove godine.

Bonus video: