Salvini: Antisemiti su imbecili i delikventi

"Ne možete reći mi poštujemo državu Izrael i želimo veze s njim ali smo neofašisti", rekao je Rivlin
174 pregleda 1 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2018. 10:39h

Zamjenik italijanskog premijera i lider desničarske Lige Mateo Salvini izjavio je pred dolazak u Izrael da su antisemiti "imbecili i delikventi".

Salvini je rekao i da je Izrael "jedna od najvećih i najmodernijih demokratija na planeti" i da njegovoj poseti nije potrebno drugo opravdanje.

On je ponovo rekao da su "antisemiti imbecili i delikventi" i da će on kao ministar unutrašnjih poslova učiniti sve da se suprotstavi antisemitizmu.

Salvini je ocjenio da antisemtizam raste u Evropi i da je islamski ekstramizam glavni neprijatelj građanskog društva i socijalnog mira i u Italiji i u Izraelu.

Na pitanje da li će predložiti preseljenje ambasade Italije iz Tel Aviva u Jerusalim, Salvini je uz smješak odgovorio da ga puste da posjeta prođe u miru, prenjeli su izraelski mediji.

Glasine da je predsjednik Izraela Ruven Rivlin odbio da se sastane s njim su "lažne vesti", rekao je Salvini, dodavši da sastanak nije ni tražio.

On će doputovati u Izrael danas popodne i sastati se najpre s ministrima pravde, unutrašnjih poslova i turizma, a sjutra s premijerom. I u kabinetu predsjednika Rivlina je navedeno da je razlog što se neće sastati s Salvinijem gust raspored posjete.

U nedavnom intervjuu za CNN Rivlin je rekao da neonacistički pokreti na mogu biti prihvaćeni Izraelu.

"Ne možete reći mi poštujemo državu Izrael i želimo veze s njim ali smo neofašisti", rekao je Rivlin.

Salvini će takođe posjetiti izraelsku jevresku zajednicu i Memorijalni centar holokausta Jad Vašem.

U pismu objavljenom u ponedjeljak u listu Republika koje je potpisalo 100 italijanskih Jevreja, zahtjeva se da Salvini javno osudi desničarske akte antisemitizma i agresiju protiv stranaca, Roma i migranata.

Bonus video: