Zeman: Češka nije za sve, ostanite i branite svoju zemlju umjesto što bježite

Česki predsjednik je podsjetio da je nezamislivo da bi mladi češki muškarci u vrijeme fašističkog protektorata Češke i Moravske bježali u Veliku Britaniju da dobiju tamo socijalnu pomoć
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.12.2015. 13:35h

Predsjednik Češke Miloš Zeman u božićnom obraćanju poručio je danas izbjeglicama sa Bliskog istoka i iz Afrike da Češka nije i ne može biti zemlja za sve, a muškarce sposobne da nose oružje među izbjeglicama optužio da samo jačaju Islamsku državu time što ne ostaju da se bore za domovinu već bježe u Evropu.

"Ova zemlja je naša. I ta zemlja nije i ne može da bude tu za sve", poručio je češki predsjednik izbeglicama parafrazirajući neke od poruka na transparentima sa demonstracija podrške izbeglicama u Pragu: "Ova zemlja pripada svima. Izbjeglice su dobro došle".

U božićnom obraćanju koje su danas emitovale češke televizije i nacionalni radio Zeman je ponovio svoj stav da izbjegički talas nije spontano kretanje izbeglica, već dobro organizovana invazija na Evropu.

"Saosjećanje je moguće s bolesnima, starima a prije svega s djecom. Ali velika većina su mladi muškarci bez porodica. I ja se pitam zašto ti muškarci ne uzmu oružje u ruke i ne pođu da se bore za svoju domovinu protiv Islamske države. Njihovo bjekstvo objektivno jača Islamsku državu", rekao je Zeman.

Česki predsjednik je podsjetio da je nezamislivo da bi mladi češki muškarci u vrijeme fašističkog protektorata Češke i Moravske bježali u Veliku Britaniju da dobiju tamo socijalnu pomoć.

"Bježali su zato da se bore za slobodu svoje zemlje. Ovo važi i za imigrante iz zemalja u kojima se ne ratuje, zato što njihov odlazak osuđuje njihove domovine na zaostalost", rekao je Zeman.

Izbjegličku politiku Zeman je označio za jedinu tamnu mrlju u spoljnoj politici Češke.

"Političari koji žmure jer se migracioni talas još nije prelio ovamo i tvrde da nemamo čega da se plašimo podsjećaju me na jednog gradonačelnika Praga koji je stajao na mostu i tvrdio da je stanje izuzetno dobro a za dva sata je voda poplavila praški metro", rekao je češki predsjednik.

Bonus video: