Grčka bi mogla da bankrotira u 2016. godini

S navodi da je implementacija mjera dogovorenih u okviru paketa finansijske pomoći Grčkoj ključna za opstanak grčkih banaka, stabilizaciju ekonomije i vraćanje povjerenja
2 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2015. 08:52h

Američka bonitetna agencija "Standard i Purs" (S&P) upozorila je da postoji mogućnost da nova politička nestabilnost u Grčkoj u 2016. dovede do toga da ta zemlja bankrotira iduće godine.

Analitičar S&P Frenk Gil izjavio je da sposobnost grčke vlade da u narednih 12 mjeseci otplaćuje dugovanja u potpunosti zavisi od povoljnih poslovnih i finansijskih uslova u zemlji, piše grčki list Katimerini.

Gil, direktor S&P za Evropu, dodao je da posvećenost Atine sprovođenju nepopularnih reformskih mjera, poput onih u socijalnom osiguranju, beneficijama, rezanju troškova i privatizaciji, povećava šanse da već početkom godine dođe do političke neizvjesnosti.

S&P navodi da je implementacija mjera dogovorenih u okviru paketa finansijske pomoći Grčkoj ključna za opstanak grčkih banaka, stabilizaciju ekonomije i vraćanje povjerenja.

Gil je, i pored zabrinutosti koju je izrazio, rekao da vjeruje da će grčka vlada učiniti sve da ne dovede kreditni sektor i bankarske depozite u rizik i da vjeruje da će Atina ispunjavati obaveze koje je preuzela u zamjenu za kredite pomoći.

Bonus video: