Ruski i ukrajinski pravoslavci se tuku lopatama i gađaju molotovljevim koktelima

Sveštenici i vjernici Ruske pravoslavne crkve zatvorili su se u crkvi, ne dozvoljavajući vjernicima Ukrajinske crkve da uđu
70 pregleda 57 komentar(a)
Crkva, Ukrajina, Foto: Screenshot(YouTube)
Crkva, Ukrajina, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 25.12.2015. 13:27h

Pravoslavni Rusi i Ukrajinci vode borbu oko crkve u jednom selu na zapadu Ukrajine gdje vjernici postavljaju barikade, napadaju jedni druge lopatama i gađaju se molotovljevim koktelima, piše Frans pres.

Sukob proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga bezbjednosti na istoku zemlje i ruske aneksije Krima 2014. podijelili su i pravoslavce Ukrajini, prema tome ko pripada Kijevskoj, a ko Moskovskoj patrijaršiji.

U Ptiči, selu sa 1.000 stanovnika na rusofobnom zapadu, na kojem se većinski govori ukrajinski, konflikt je dobio neviđene razmjere.

Sukob se vodi oko parohije Moskovske patrijaršije 350 kilometara od Kijeva, koju Kijevska patrijaršija želi da prisvoji. Tuče ispred crkve vode se danima.

Na improvizovanom referendumu prije godinu dana, većina žitelja je podržala pripajanje parohije Kijevu.

Od tada, predstavnici obije patrijaršije držali su službe naizmjenično. Situacija se promijenila kada je početkom decembra sud u Kijevu odlučio da je sporna parohija dio Moskovske patrijaršije.

Sveštenici i vjernici Ruske pravoslavne crkve zatvorili su se u crkvi, ne dozvoljavajući vjernicima Ukrajinske crkve da uđu.

Policajci su raspoređeni ispred crkve i blokiraju pristup. Poslije nekoliko dana stroge kontrole, dozvoljeno je da se u crkvi uključi grijanje i da se vjernicima odnese hrana.

Službe su organizovane i u porti pošto sveštenici Ruske crkve ne žele da čuju da ustupe crkvu drugoj strani.

Moskovska patrijaršija tvrdi da Ukrajinsku crkvu podržava i ultranacionalistički paravojni pokret Desni sektor.

Bonus video: