Slovenija: Spaljena knjiga o bivšem predsjedniku Milanu Kučanu

Knjigu o bivšem predsjedniku napisao je istoričar Božo Repe, a pred Kučanovom kućom u dijelu grada Murgle spalili su je u subotu predstavnici Saveza slovenskih rodoljuba
50 pregleda 1 komentar(a)
Milan Kučan, Foto: Pomurec.com
Milan Kučan, Foto: Pomurec.com
Ažurirano: 22.12.2015. 12:39h

Članovi odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Ljubljani osudili su spaljivanje knjige o bivšem predsjedniku Milanu Kučanu, "Milan Kučan, prvi predsjednik" kao neodgovorno, opasno i neprijateljsko djelovanje ne samo protiv autora već i protiv istoriografije i demokratskih načela.

Knjigu o bivšem predsjedniku napisao je istoričar Božo Repe, a pred Kučanovom kućom u dijelu grada Murgle spalili su je u subotu predstavnici Saveza slovenskih rodoljuba.

Kako prenosi slovačka agencija STA, oni vjeruju da je Kučan jedan od protagonista tranzicije koji su doveli zemlju u stanje u kojem se i danas nalazi, a smatraju da knjiga proslavlja njegovu političku karijeru.

Od ove akcije se distancirala i Slovenska demokratska stranka Janeza Janše. Stranka je na društvenoj mreži napisala da ne podržava skupove ispred kuća i podsjetila da je sjedište Foruma 21 Milana Kučana u Nazorovoj ulici u Ljubljani.

Spaljivanje knjige osudio je i Izvršni odbor Stranke penzionera (Desus), koji smatra da to ne spada u 21. vijek i da takve akte znamo iz perioda fašizma i nacizma.

Spaljivanje knjige je naišlo na osudu ukupne slovenačke javnosti.

Bonus video: