Grčki parlament priznao Palestinu: Abas prisustvovao sjednici

Odluku o preporuci priznavanja Palestine kao države predstavio je predsjednik parlamenta Nikos Vucis, nakon čega je jednoglasno odobrena
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Mahmud Abas, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2015. 11:00h

Parlament Grčke danas je izglasao odobrenje za priznavanje Palestine kao države, prenose agencije napise grčkih medija, a javlja Al Džazira.

Održana je specijalna plenarna sjednica za odobravanje tog poteza zvanične Atine, a zasijedanju je prisustvovao palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Odluku o preporuci priznavanja Palestine kao države predstavio je predsjednik parlamenta Nikos Vucis, nakon čega je jednoglasno odobrena.

Ta odluka ima savjetodavnu ulogu za vladu u Atini da zvanično prizna Palestinu.

Evropska priznanja

Grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak je izjavio kako će njegova vlada zvanično priznati Palestinu u odgovarajuće vrijeme te da će početi koristiti termin Palestina, umjesto palestinske vlasti, u zvaničnim dokumentima.

Prošle sedmice je Odbor grčkog Parlamenta za vanjske odnose jednoglasno odobrio predlog za priznavanje države Palestine.

Tokom proteklih mjeseci nekoliko parlamenata evropskih država, uključujući britanski, francuski, španski, irski, belgijski i portugalski, priznalo je palestinsku državu.

Bonus video: