PREDSJEDNIK FRANCUSKE SE SASTAO SA LJUDIMA IZ VLASTI, SINDIKATA I PARLAMENTA

"Makron nije rekao o čemu će govoriti: Sastanak trajao četiri sata, samo je slušao sagovornike"

Predsjednik parlamentarnog odbora vladajuće stranke "Republika u pokretu" Rišar Feran izjavio je da će Makron izložiti elemente i perspektivu za ponovnu izgradnju novog francuskog modela, ne navodeći detalje
64 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2018. 16:19h

Emanuel Makron nije ništa otkrio o čemu će večeras govoriti u obraćanju naciji, izjavili su učesnici sastanka u francuskom predsjedništvu uoči dugo očekivanog Makronovog govora o rješavanju krize "žutih prsluka", građanskog pokreta koji protestuje nedjeljama širom Francuske.

"Predsjednik nam nije ništa rekao o sadržaju govora", rekao je predstavnik sindikata Loran Berže i dodao da je na sastanku koji je trajao oko četiri sata Makron samo slušao sagovornike.

Makron se danas sastao sa 37 osoba iz redova vlasti, lokalnih vlasti, sindikata i parlamenta.

Predsjednik parlamentarnog odbora vladajuće stranke "Republika u pokretu" Rišar Feran izjavio je da će Makron izložiti elemente i perspektivu za ponovnu izgradnju novog francuskog modela, ne navodeći detalje.

Konsultacije sa predsjednikom održavaju se uoči njegovog govora zakazanog za 20.00 iz Jelisejske palate.

Francuski mediji ocjenjuju da će obraćanje francuskog predsjednika vjerovatno biti njegov najvažniji govor od početka mandata u maju 2017. jer mobilizacija pokreta "Žuti prsluci" ne jenjava ni pored privremenog odustajanja vlasti od povećanja poreza na gorivo.

Taj pokret koji je spontano nastao na društvenim mrežama, od 17. novembra protestuje zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo. Kasnije su se protesti pretvorili u opšte nezadovoljstvo Makronovom politikom.

Preporučujemo za Vas