Rahoj: Dobio sam demokratski mandat da pokušam da formiram vladu

Lider desničarske stranke Siudadanos (Građani) Albert Rivera, koja je zauzela četvrto mjesto na izborima u Španiji, izjavio je da njegova partija neće biti dio buduće vlade i da će ostati u opoziciji
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 22:45h

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da je, poslije nedjeljnih izbora, dobio "demokratski mandat" da pokuša da formira vladu koja će njegovoj zemlji dati političku stabilnost u naredne četiri godine.

"Narodna partija vjeruje da ima odgovornost i mandat da započne dijalog i istraži održivost stabilne vlade koja bi mogla da ponudi neophodnu sigurnost u i izvan Španije", rekao je Rahoj na konferenciji za novinare poslije sastanka za zvaničnicima svoje stranke, prenio je Rojters.

Rahoj je istakao da će ta ponuda važiti samo za partije koje brane jedinstvo Španije.

Ranije danas, lider desničarske stranke Siudadanos (Građani) Albert Rivera, koja je zauzela četvrto mjesto na izborima u Španiji, izjavio je da njegova partija neće biti dio buduće vlade i da će ostati u opoziciji.

Rivera je pozvao socijaliste da pojasne njihov stav i odluče da li će pokušati da formiraju vladu sa manjim ljevičarskim snagama, prenijela je agencija Rojters.

"Sada je na drugima da povuku potez", rekao je Rivera na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi prije želio da Narodna partija bude na vlasti, nego da u Španiji ponovo budu izbori.

Dvije glavne ljevičarske partije u Španiji tvrde da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji (PP) premijera Marijana Rahoja da oformi novu vladu.

Rahoj je izjavio i da će, poslije izbora na kojima je njegova Narodna partija odnela pobjedu, ali bez apsoultne većine, pokušati da formira stabilnu vladu.

Španska Socijalistička partija, koja je zauzela drugo mjesto nakon nedeljnih parlamentarnih izbora, saopštila je danas da će glasati protiv toga da Rahoj formira novu vladu, prenio je AP.

Predstavnik socijalista Cezar Luena rekao je da će se Narodna partija (PP), koja je osvojila najviše glasova, imati problema u formiranju vlade, ali da ih socijalisti neće podržati.

On je time isključio mogućnost uspostavljanja koalicije bez presedana između dvije stranke, koje su dominirale španskom politikom decenijama.

Pablo Iglesias, lider španske partije Podemos, koja je zauzela treće mjesto na jučerašnjim parlamentarnim izborima, izjavio je da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji da oformi novu vladu.

"Da ne ostane sumnja...Podemos neće ni aktivno ni pasivno dozvoliti vladu PP", rekao je Iglesias na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Iglesias je napomenuo da će uskoro početi razgovore sa ostalim partijama o postizanju eventualnih poltiičkih sporazuma.

Narodna partija je osvojila većinu poslaničkih mjesta - 124, ali to ni blizu nije dovoljno da samostalno formira vladu. Za apsolutnu većinu potrebno je 176 od ukupno 350 mjesta u španskom prlamentu.

Socijalistička partija (PSOE) osvojila je 90 poslaničkih mjesta, a Podemos 69.

Desničarski Siudadanos (Građani), našao se na četvrtom mjestu sa 40 osvojenih mandata.

Preostala mjesta pripala su regionalnim strankama koje će, kako ocjenjuje Politiko, biti ključne u procesu formiranja koalicione vlade, što bi moglo da dovede i do formiranja ljevičarske koalcije u koju bi bile uključene katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te regije.

Bonus video: