Papa: Trebalo bi težiti iskrenosti, trezvenosti, poštovanju i poniznosti

Papa Franja se obratio okupljenim kardinalima i biskupima sjedeći, jer, kako im je rekao, već nekoliko dana ima grip i ne osjeća se jakim
4 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 12:46h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, zatražio je danas od vatikanskih zvaničnika da pokažu poniznost i trezvenost dok je predstavljao božićni "katalog vrlina" koje bi njegovi saradnici trebalo da slijede nakon što ih je u ovo vrijeme prošle godine iskritikovao zbog niza "grjehova" koje su počinili.

Papa Franjo se u božićnom obraćanju svojim saradnicima koji upravljaju Svetom stolicom, našalio da bi, nakon prošlogodišnje dijagnoze o "15 bolesti od kojih pati Kurija" sada treblo da prepiše "antibiotke" za njihovo liječenje.

Simbolično on je to i uradio predstavljajući listu vrlina koje bi njegovi saradnici trebalo da slijede u svom radu kao što su iskrenost, trezvenost, poštovanje i poniznost.

Papa Franja se obratio okupljenim kardinalima i biskupima sjedeći, jer, kako im je rekao, već nekoliko dana ima grip i ne osjeća se jakim.

Kurija je administrativni aparat Svete stolice. Ona predstavlja skup centralnih nadleštava koji pomažu papi u vršenju njegove službe.

Papa Franjo je prošle godine optužio pojedine članove Rimske kurije da žude za vlašću po svaku cijenu, licemjerno žive dvostruke živote i zaboravljaju da treba da budu radosni božji ljudi.

Tom prilikom on je pobrojao 15 grjehova Rimske kurije za koje se, kako je rekao, nada da će biti izliječeni u Novoj godini.

Papa Franjo je tada govorio o tračarenju koje može da ugrozi reputaciju kardinala i biskupa i o onima koji pate od patologije moći koja ih tjera da teže vlasti po svaku cijenu, čak iako to znači klevetanje i diskreditovanje drugih.

Bonus video: