O SMANJENJU NADLEŽNOSTI USTAVNOG SUDA

Aselborn: EU će možda morati da interveniše u Poljskoj

Poljske konzervativce već je kritikovao predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, na šta je reagovala premijerka Beata Šidlo koja je rekla da nije prihvatljivo da se "strani političar miješa u unutrašnje stvari Poljske"
0 komentar(a)
Tomas de Mazier, Johana Mikl-Lajtner, Žan Aselborn, Foto: Beta-AP
Tomas de Mazier, Johana Mikl-Lajtner, Žan Aselborn, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.12.2015. 12:17h

Ministar spoljnih poslova Luksemburga, koji predsjedava Evropskom unijiom, kritikovao je poteze poljske vlade za smanjenje nadležnosti Ustavnog suda i sugerisao da bi EU mogla da interveniše.

Od dolaska na vlast prošlog mjeseca konzervativna partija Prava i pravde nastojala je da promijeni sastav Ustavnog suda i da promijeni zakone kako bi se smanjila njegova ovlašćenja da presuđuje u spornim pitanjima.

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao je za njemačku televiziju ZDF da je razvoj situacije u Poljskoj "zastrašujući".

On je rekao da poljska vlada izgleda nije svjesna da je EU "zajednica vrijednosti" i da "ne samo da može intervenisati, već mora intervenisati ako stvari idu pogrešnim smjerom u smislu vladavine zakona".

Poljske konzervativce već je kritikovao predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, na šta je reagovala premijerka Beata Šidlo koja je rekla da nije prihvatljivo da se "strani političar miješa u unutrašnje stvari Poljske".

"Na sreću, Martin Šulc nije cijeli Evropski parlament, već samo njegov šef", rekla je Šidlo.

Hiljade Poljaka izašle su u subotu na ulice Varšave i još 22 grada Poljske da izraze ogorčenje zbog ubrzanog tempa kojim nova euroskeptična vlada sprovodi reforme Ustavnog suda, politizuje državnu upravu, a neistomišljenike optužuje da su "gora sorta Poljaka sa izdajom u genima".

Preporučujemo za Vas