Rahoj: Pokušaću da formiram stabilnu vladu

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je riječ o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 07:58h

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da će, poslije izbora na kojima je njegova Narodna partija odnela pobjedu, ali bez apsoultne većine, pokušati da formira stabilnu vladu.

Rahoj je, obraćajući se pristalicama sa balkona sjedišta stranke u centru Madrida, rekao da dani poslije izbora neće biti laki i da će morati da se "sklope paktovi".

"Pokušaću da formiram vladu, stabilnu vladu", kazao je Rahoj.

Narodna partija Španije je "ponovo uspjela da postane vodeća politička snaga u zemlji", rekao je Rahoj.

"Imali smo četiri teške godine, ali sam radio ono što je, prema mom viđenju, bilo najbolje za interese Španije", naveo je Rahoj, naglasivši važnost nastavka ekonomskih reformi.

"Ulazimo u težak period u kom su neophodni pregovori i postizanje sporazuma. Pokušaću to da uradim", poručio je Rahoj.

Prema skoro potpunim rezultatima izbora, Narodna partija je osvojila 122 od ukupno 350 mjesta u parlamentu, prenijele su agencije.

Na drugom mjestu su socijalisti sa 91 mjestom, potom slijedi Podemos (Možemo) sa 69 mandata i Siudadanos (Građani) sa 40 mjesta.

Za apsolutnu većinu potrebno je 176 mjesta u parlamentu.

Lider socijalista Pedro Sančes je rekao da vladajuća Narodna partija treba da bude prva koja će pokušati da formira vladu, s obzirom da je dobila najveći broj glasova.

"Španija je glasala za ljevicu. Španija želi promjene, ali glasovi pokazuju da je Narodna partija vodeća politička snaga", rekao je Sančes pristalicama, prenio je Rojters.

Lider Podemosa Pablo Iglesijas je rekao da je Španija ušla u novu političku eru poslije jučerašnjih izbora, označivši kraj četiri decenije dugog dvopartijskog sistema.

"Danas je istorijski dan za Španiju...Započinjemo novu političku eru u našoj zemlji", rekao je Iglesijas.

Iglesijas je istakao da Španija više neće biti ista.

AP navodi da Narodna partija nema apsolutnu većinu i da će osvojiti samo 122 mjesta u parlamentu, što je za 64 manje nego što sad ima.

Siudadanos je najvjerovatniji saveznički partner Narodne partije, ali njih dvije nisu dovoljne za većinu.

Socijalisti bi mogli da se udruže sa Podemosom i nekim drugim manjim strankama i da pokušaju da formiraju parlamentarnu većinu bez podrške Siudadanosa, navodi AP.

Očekuju se višednevni ili čak višenedjeljni politički pregovori u kojima će partije pokušati da oforme vladu.

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je riječ o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Međutim, njegove riječi su protumačene kao da bi mogao da podrži vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rahojev zamjenik Soraja Saenz Santamarija važi za najvjerovatnijeg kandidata.

Na lijevoj strani političkog spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom, ali izlazne ankete pokazuju da nemaju dovoljno poslanika za apsolutnu većinu od 176 poslanika.