Španija: Trijumf Rahoja, bez apsolutne većine

Iz Podemosa je večeras saopšteno da preliminarni rezultati ukazuju da je okončan dvostranački politički sistem koji je vladao španskom demokratijom od kraja diktature 1970-ih godina
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 21:13h

Narodna partija (PP) premijera Marijana Rahoja pobijedila je na današnjim parlamentarnim izborima, pokazale su izlazne ankete, iako će morati da se osloni na druge partije ukoliko želi da vlada još jedan četvorogodišnji mandat.

Prema procjenama PP će osvojiti izumeđu 114 i 124 mjesta u parlamentu koji ima 350 mjesta, što znači da će im nedostajati između 52 i 62 mjesta do apsolutne većine.

To ukazuje na politički zastoj za koji analitičari smatraju da će poremetiti program ekonomskih reformi koji je pomogao da se Španija, peta najveća ekonomija u EU, izvuče iz recesije i donekle smanji i dalje visoka stopa nezaposlenosti.

Opozicioni socijalisti su na drugom mjestu sa 79 do 85 osvojenih mjesta u parlamentu dok su nove partije, ljevičarski Podemos i liberalni Sijudadanos, na trećem i četvrtom mjestu.

Podemos će osvojiti između 70 i 80 mjesta a Sijudadanos će osvojiti između 46 i 50 mjesta, pokazale su izlazne ankete. Iz Podemosa je večeras saopšteno da preliminarni rezultati ukazuju da je okončan dvostranački politički sistem koji je vladao španskom demokratijom od kraja diktature 1970-ih godina.

„Dvostranački politički sistem je završen i mi ulazimo u novu eru u našoj zemlji“, kazao je drugi čovjek Podemosa Inigo Erehon, obraćajući se pristalicama.

Ukoliko bude potvrđen, ovakav rezultat znači pregovore o stvaranju koalicije koji bi mogli trajati nekoliko nedjelja budući da nijedan dogovor neće niti lak. U španskom ustavu nije naznačen konkretan rok za formiranje vlade nakon izbora.

Mogući su brojni ishodi, uključujući i pakt desnog centra između PP i Sijudadanosa, alijansa lijevog centra između socijalista i Podemosa, manjinska vlada ili novi izbori.

Rahoj je u srijedu rekao da će razmotriti višestranački pakt kako bi obezbjedio stabilnu administraciju tokom sljedećih četiri godine, ali su sve druge veće stranke istupile protiv udruživanja sa PP u koaliciji.

Izvori iz partija Sijudadanos i Podemos su kazali da obje stranke gledaju dalje od ovih izbora i da im je cilj da pridobijaju glasače PP-a i socijalista, što znači da nijesu motivisani za ulazak u koaliciju ukoliko ne dobiju značajne ustupke.

Bonus video: