Kiparski lideri se nadaju ujedinjenju ostrva 2016.

Kipar je podijeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način spriječila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke
0 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2015. 17:13h

Lideri kiparskih Grka i Turaka održali su danas sastanak u okviru mirovnih pregovora, na kojem su izrazili nadu u ponovno ujedinjenje ostrva tokom 2016. godine.

Nade u ponovno ujedinjenje Kipra, podijeljenog turskom okupacijom sejvera 1974. godine, sve su veće od kad su predsjednik Republike Kipar Nikos Anastasijadis i lider nepriznate "Turske Republike Sjeverni Kipar" Mustafa Akindži, u maju nastavili mirovne pregovore.

"Lideri su izrazili iskrenu nadu da će 2016. godina donijeti mir, bezbjednost i prosperitet na Kipru", navodi se u zajedničkom saopštenju poslije posljednjeg sastanka predviđenog za ovu godinu.

Kipar je podijeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način spriječila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN.

Dvije strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom dijelu, o sudbini nestalih, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo.

Republika Kipar zahtjeva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

Bonus video: