Šidlo: Evropski političari da se ne miješaju u unutrašnje stvari Poljske

"Šulc mora sam da donese odluku kako će se ponašati. Predložila sam mu jednostavnu stvar: ako želi da sazna nešto o situaciji u Poljskoj neka pozove telefonom, neka pita", kazala je premijerka
0 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 15:57h

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je danas da je apsolutno neprihvatljivo da strani političari iznose procjene da u Poljskoj nakon dolaska euroskeptičnih konzervativaca na vlast krajem oktobra ima elemenata državnog udara kao što je to nedavno izjavio predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Neću nikada pristati na to da se strani političar miješa u unutrašnje stvari Poljske. To su stvari Poljske. Martin Šulc mora sam da donese odluku kako će se ponašati. Nadam se da više neće da iznosi takve neosnovane ocjene. Predložila sam mu jednostavnu stvar: ako želi da sazna nešto o situaciji u Poljskoj neka pozove telefonom, neka pita", kazala je premijerka poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Beata Šidlo dodala je da "na sreću Martin Šulc nije cijeli EP, već samo njegov šef".

Za oštre riječi Šulca i odluku EP da na dnevni red u januaru stavi i raspravu o Poljskoj, zbog zabrinutosti tri najveće poslaničke frakcije EP da nova vlada stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog preuzima vlast kršeći zakone i gušeći demokratiju, poljska premijerka optužila je "histeričnu poljsku opoziciju".

O desetinama hiljada Poljaka koji izlaze već drugu subotu na ulice Varšave i dvadesetak najvećih poljskih gradova pod parolom "Građani u odbranu demokratije" da se bune zbog politizacije državne uprave i državnih preduzeća i ograničavanja nezavisnosti Ustavnog suda Beata Šidlo je kazala danas da su to ljudi koje je zloputrijebila opozicija.

Opozicija po ocjeni premijerke ne umije da podnese to što je izgubila vlast, privilegije i uticaj i unosi neosnovano histeriju i nemir među Poljake a posebno je osudila što se to prenosi i na međunarodni teren.

Povodom sve dramatičnijih podjela među Poljacima posljednjih sedmica oglasila se danas i uticajna Poljska katolička crkva a krakovski mitropolit, kardinal Stanjislav Djiviš apelovao je na političare da prekinu da razgovaraju preko demonstranata na ulicama.

"Ukoliko je neko zaista htio da služi društvu a ne da vlada ne smije suviše duboko da proživljava gorčinu poraza na izborima. Ali ako je neko nakon pobjede na demokratskim izborima preuzeo vlast a povrh toga ne mora ni sa kim da je dijeli ima obavezu da sa još većom odgovornošću vlada, vodeći računa o osjetljivosti pluralističnog društva", kazao je Djiviš, jedan od najuticajnijih poljskih velikodostojnika.

Bonus video: