Njemačka: Dodatno smanjenje razmjene sa Rusijom

U njemačkom udruženju trgovinske i industrijske komore DIHK procjenjuju da je njemački izvoz u Rusiju ove godine smanjen na 20 milijardi eura
75 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.12.2015. 09:48h

Njemačke kompanije očekuju da će se trgovinska razmjena s Rusijom dodatno smanjiti u narednoj godini zbog produženih sankcija i pogoršanja privredne krize u Rusiji, saopštio je čelnik njemačko-ruske trgovinske komore, Rainer Seele.

"Njemačko poslovanje u Rusiji poprilično trpi", rekao je Seele na konferenciji za novinare u Berlinu i dodao da kompanije očekuju zaokret tek 2017.

Evropska unija uvela je Rusiji privredne sankcije zbog podrške separatistima u istočnoj Ukrajini i aneksije Krima, prenosi Capital.ba.

Njemački kancelar Angela Merkel kazala je u Bundestagu da se sankcije mogu ublažiti tek kada mirovni sporazum iz februara, koji su sklopile Njemačka, Francuska, Ukrajina i Rusija, bude u potpunosti sproveden u djelo što se još nije dogodilo.

U njemačkom udruženju trgovinske i industrijske komore DIHK procjenjuju da je njemački izvoz u Rusiju ove godine smanjen na 20 milijardi eura.

"To znači da je gotovo prepolovljen u poređenju sa 2013. godine", tumači čelnik DIHK-ova odjeljenja za vanjsku trgovinu, Volker Treier.

Pad izvoza znači da je Rusija u prvih deset mjeseci ove godine kliznula na ljestvici vodećih njemačkih trgovinskih partnera na 15. mjesto, sa 13. mjesta u prošloj godini.

U DIHK-u ukazuju na sve veću zabrinutost među kompanijama sa poslovnim vezama u Rusiji. Tako je u istraživanju dvije trećine njemačkih firmi navelo da je njihovo poslovanje pogođeno sankcijama. U avgustu takav je odgovor navelo tek nešto više od trećine kompanija.

U novembarskoj anketi pola firmi žalilo se na finansijska ograničenja u vezi sa sankcijama, a četvrtina je navela da osjeća uticaj sankcija u segmentu robe koja se može koristiti u civilne ili u vojne svrhe.

Bonus video: