Serijski ubica kakvog Rusija ne pamti: Bivši policajac ubio 78 žena

Popkov je proglašen krivim za 56 ubistva u razdoblju između 1992. i 2007. Već se nalazi u zatvoru nakon što je osuđen za ubistvo 22 žene 2015. godine
227 pregleda 3 komentar(a)
Mihail Popkov, Foto: Screenshot (Youtube)
Mihail Popkov, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 10.12.2018. 12:18h

Sibirski policajac koji je silovao i ubijao žene nakon što bi im ponudio noćne vožnje, u ponedjeljak je proglašen krivim za još desetine ubistava, postavši tako jedan od najozloglašenijih serijskih ubica u istoriji Rusije.

Sud u gradu Irkutsku proglasio je Mihaila Popkova krivim za 56 ubistva u razdoblju između 1992. i 2007. te ga osudio na duplu doživotnu kaznu. Već se nalazi u zatvoru nakon što je osuđen za ubistvo 22 žene 2015, piše Hina.

Popkov je nudio ženama vožnje u kasnim večernjim satima, ponekad u policijskom autu dok nije bio u službi, te ih odvozio u okolinu svog grada Angarska u blizini Irkutska.

Ubijao ih je koristeći oružje, uključujući čekić i sjekiru, a zatim je bacao njihova tijela u šumu, uz autoput i na lokalno groblje.

Takođe je proglašen krivim za silovanje deset žena.

Popkov sebe opisuje kao "čistača" koji svoj dom čisti od prostitutki.

Sve žrtve bile su žene starosti između 16 i 40 godina. Njegova druga žrtva bila je policajka, prenosi hrvatski Indeks.

Sjedokosi Popkov (54) pojavio se na sudu u zatvorskoj odjeći pognute glave.

Biće odveden u zatvor koji služi samo za zatvorenike osuđene na doživotnu kaznu pod imenom ''Plavi delfin''.

U sklopu kazne - rijedak slučaj u Rusiji da se osuđenicima za ubistvo daje dupla zatvorska kazna - Popkovu je oduzeta policijska penzija.

"Patološki ga privlači ubijanje ljudi"

Tužioci su Popkova opisali kao čovjeka kojeg "patološki privlači ubijanje ljudi", ali dovoljno je zdrav da prisustvuje suđenju.

Istražitelji su posumnjali da se iza ubistava krije policajac zbog načina na koji je pažljivo prikrivao tragove.

Ubistva je počinio dok je radio kao policajac i nakon što je napustio službu 1998.

Uhvaćen je 2012. nakon što su tužioci ponovno ispitali slučaj i sproveli testiranje DNK među stanovnicima fokusirajući se na tragove automobila pronađene na mjestu zločina.

U intervjuu za rusku internet stranicu Meduza, Popkov je rekao da je nudio ženama vožnju i da je ciljao one koje su bile pijane ili su živjele na način koji smatra nemoralnim.

"Svako društvo osuđuje razvratno ponašanje", istakao je osuđeni serijski ubica.

Bonus video: