Španski premijer neće moći da računa na apsolutnu većinu

Podemos, koji je izrastao 2011. iz duboke ekonomske krize i protesta zbog mjera štednje koji su uslijedili, kampanju zasniva na borbi protiv nejednakosti i korupcije i privlači glasove Socijalista čiji je ugled narušen zbog načina na koji su odgovorili na krizu 2008.
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 07:59h

Građani Španije glasaće danas na izborima za parlament na kojima, kako se predviđa, nijedna od stranaka, uključujući vladajuću Narodnu stranku premjera Marijana Rahoja neće osvojiti apsolutnu većinu od 176 od 350 poslaničkih mjesta.

Ankete javnog mnjenja ukazuju da će se birači izjasniti za promjene i da će u parlament pored konzervativne Narodne stranke i Socijalista ući ljevičarski Podemos i desničarski Siudadanos, dvije nove partije koje su obećale reforme.

Predviđa se da će konzervativna Narodna stranka premijera Rahoja dobiti najviše glasova, između 25 i 30 odsto ali će izgubiti apsolutnu većinu što će otežati formiranje stabilne vlade.

Narodna stranka i Socijalisti su smjenjivali na vlasti u Španiji od 1982. godine ali s kandidaturom Podemosa i Siudadanosa, koje će prema predviđanjima osvojiti više od 15 odsto svaka, pravila igre se mijenjaju, ocjenjuju politički analiticari.

"Ovo je promjena kakvu nismo do sada imali, jer smo suočeni sa do sada nezapamćenom političkom, ekonomskom i institucionalnom krizom, kako i korupcionaškim skandalima koji pogađaju sve od monarhije do seoskih uprava", izjavio je Pablo Simon, profesor političkih nauka na Univerzitetu Karlos III, prenosi AFP.

Podemos, koji je izrastao 2011. godine iz duboke ekonomske krize i protesta zbog mjera štednje koji su uslijedili, svoju kampanju zasniva na borbi protiv nejednakosti i korupcije i privlači glasove Socijalista čiji je ugled narušen zbog načina na koji su odgovorili na krizu 2008. godine.

Početkom godine Podemos je dostigao čak 28 odsto podrške prema anketama javnog mnjenja. Ta podrška je zatim nešto opala, ali je uoči izbora ponovo porasla.

Siudadanos je do prošle godine bio samo mala regionalna sranka, koja je računala na glasove u Kataloniji ali u međuvremenu je privukao glasove i lijevo i desno orijentisanih birača. Zalaže se za dobru poslovnu klimu, reformu tržišta rada i veća ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi se podstaklo stvaranje novih radnih mjesta.

Španija je u drugoj polovini 2013. godine izašla iz recesije ali je stopa nezaposlenosti još uvijek iznad 21 odsto.

Rahoj sebe predstavlja kao garanta ekonomskog oporavka i nacionalnog jedinstva nasuprot separatističkim težnjama u Kataloniji.

Njegova kampanja je usredsređena na starije birače. Od 35,6 miliona birača u Španiji, 10,9 miliona ima preko 60 godina.

Ukoliko izgubi apsolutnu većinu, Narodnoj stranci će biti potrebna podrška bar još jedne velike partije. Podemos ne dolazi u obzir, a opoziciona Socijalistička stranka predvođena Pedrom Sančesom nije mnogo vjerovatan kandidat, navodi AFP.

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je riječ o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Međutim, njegove riječi su protumačene kao da bi mogao da podrži vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rahojev zamjenik Soraja Saenz Santamarija važi za najvjerovatnijeg kandidata.

Na lijevoj strani spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom ali ankete ukazuju da bi im još uvijek nedostajala apsolutna većina od 176 poslanika.

Inače premijer Mariano Rahoja je tokom kampanje u rodnoj Galiciji napadnut kada ga je jedan maloljetni mladić udario u glavu i smakao mu naočare.Televizijske kamere su pokazale kako Rahoj pada a ljudi oko njega ga pridržavaju. Mladić je potom uhapšen.

Odlazeći premijer je na Tviter nalogu postavio klip na kome se vidi kako vježba na pokretnoj traci u teretani.

"Srećan četvrtak iz Barselone, nastavljamo da idemo napred," napisao je on.

Bonus video: