Slovenija: Janković osumnjičen da je primao mito i tražio seks u zamjenu za posao

Janković je predmet više istraga o finansijskim malverzacijama i lošem upravljanju kasom najveće slovenačke opštine, a sumnjiči se i za sukobe interesa zbog poslovanja opštine Ljubljana sa firmama koje je sam osnovao, a sada su u vlasništvu njegovih sinova
96 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Janković, Foto: Betaphoto
Zoran Janković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.12.2015. 18:30h

Protiv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića pokrenuta je istraga zbog primanja mita, a neki mediji navode i da je tokom tajnog praćenja njegovih kontakata policija zabilježila i Jankovićevu nedoličnu ponudu ženi koja ga je molila za posao u gradskoj apoteci jer je u zamjenu za posredovanje navodno tražio seks, prenosi Index.hr.

Policija je ne navodeći imena koja su predmet istražnog postupka, potvrdila da je završila kućne pretrese na 12 lokacija. Između ostalog, pretražene su prostorije opštine Ljubljana i dva komunalna preduzeća gradskog holdinga, u sklopu prikupljanja dokaza o krivičnim djelima davanja i primanja mita za nezakonito posredovanje, te zloupotrebu službenog položaja.

Na osnovu dosadašnjih nalaza, policija vjeruje da su osumnjičeni 2012. i 2014. nezakonitim posredovanjem i uzimanjem provizije za dodjelu građevinskih radova različitim preduzećima oštetili jednu kompaniju za 150.000 eura.

Pozivajući se na svoje izvore iz istrage, televizijska stanica POP-TV objavila je da je Janković dvije godine dobijao mito od Ranka Mimovića koji je sada u zatvoru, a u pomenuto vrijeme je bio većinski vlasnik kompanije za održavanje lokalnih autocesta.

Janković je navodno od svakog posla što ga je dobilo Mimovićevo preduzeće zahtijevao 10 odsto provizije, a preuzimao je Jure Janković, gradonačelnikov sin koji je prilikom svake posjete Mimoviću odlazio s gotovinom od 50 do 100 hiljada eura.

Uzimao nezakonite provizije

Više drugih medija, među njima i televizijska stanica Planet-TV, te list "Večer", navode kako se protiv Jankovića vodi i straga o uzimanju nezakonitih provizija od građevinara koji su dobijali poslove na postavljanju komunalne infrastrukture u prigradskom naselju Rakova Jelša, a navodno i o slučaju koji bi mogao ugroziti Jankovićevu pažljivo i dugo godina građenu reputaciju porodičnog čovjeka u čijem privatnom životu nema skandala.

Policija je potvrdila da se ispituje i "krivično djelo do kojeg je navodno došlo prilikom nezakonitog posredovanja u zapošljavanju u javnom preduzeću", te štetne ugovore gradskih vlasti u vezi sa fiktivnom prodajom vrijednosnih papira.

Prema navodima POP-TV i lista "Slovenske novice", Janovića je policija prilikom tajnog praćenja njegove komunikacije uhvatila i u razgovoru sa farmaceutkinjom koja je molila za zapošljavanje u gradskoj apoteci, a od koje je on navodno zahtijevao "polne usluge".

Janković, kako navode mediji, često ističe da je i danas zaljubljen u svoju suprugu Miju koju je upoznao na maturskoj večeri i da mu je najvažniji događaj u sedmici nedjeljni ručak na kojemu se okupi "cijela porodica".

To je javni imidž koji je on o sebi u Ljubljani godinama stvarao, te jedan od ključeva popularnosti koja ga je do sada četiri puta dovodila na položaj prvog čovjeka Ljubljane. Tome do sada nije smetao ni propali pokušaj ulaska u samu političku orbitu, kad mu nakon velikog uspjeha s novom strankom na parlamentarnim izborima prije četiri godine nije uspjelo da sastavi vladu.

Trenutna istraga nije prvi istražni postupak policije u vezi sa Jankovićem. On je predmet više istraga o finansijskim malverzacijama i lošem upravljanju kasom najveće slovenačke opštine, a sumnjiči se i za sukobe interesa zbog poslovanja opštine Ljubljana sa firmama koje je sam osnovao, a sada su u vlasništvu njegovih sinova.

Janković je danas negirao optužbe da je primao mito, te da je zahtijevao polne usluge.

"Neću dati ostavku, čekaću da se ta stvar u postupku razriješi", rekao je popularni ljubljanski gradonačelnik u izjavi za medije i dodao da će dokazati da su on lično i gradska opština Ljubljana djelovali zakonito.

Bonus video: