UGROŽENE DIVLJE ŽIVOTINJE

HRT: Hrvatska pokreće spor protiv Slovenije zbog žilet-žice

Pusić ističe da se slovenačkim aktivnostima na području Gorskog kotara i Istre očigledno krši Direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore i direktno protivrječi ciljevima zaštite okoline u okviru ekološke mreže Natura 2000
2 komentar(a)
Bodljikava žica, Mađarska, Foto: Reuters
Bodljikava žica, Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2015. 18:19h

Hrvatska će pokrenuti spor protiv Slovenije pred Evropskom komisijom zbog postavljanja žilet-žice i ograde na granici zbog ugrožavanja migracije divljači, najavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, javio je HRT.

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poslala je pismo potpredsjedniku Evropske komisije Fransu Timermansu upozorivši ga da je ograda od žilet-žice nepremostiva prepreka migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednom od najočuvanijih djelova Evrope.

Pusić ističe da se slovenačkim aktivnostima na području Gorskog kotara i Istre očigledno krši Direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore i direktno protivrječi ciljevima zaštite okoline u okviru ekološke mreže Natura 2000.

Hrvatska vjeruje da će EK postupiti u skladu sa svojim obavezama „čuvara ugovora” i preduzeti hitne mjere kojima bi se osiguralo djelotvorno sprovođenje zaštite prirode u EU, stoji u pismu predsjedniku EK.

Podsjeća se da je posljednjih sedmica Slovenija nekoliko puta povrijedila hrvatsku teritoriju i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i saradnji. Na više mjesta podigla je ogradu od žilet-žice na hrvatskoj teritoriji te postavila prepreke na zajednički utvrđenim malograničnim prelazima kojima se vjekovima koristi lokalno stanovništvo.

Izbjegavajući incidente Hrvatska je Sloveniji uputila pet diplomatskih nota u pet sedmica. Uprkos tome što su neki od najviših slovenačkih zvaničnika tvrdili da će se na tim područjima primjenjivati druge mjere kontrole granice, to se nije obistinilo, navodi Pusić.

I ministar zaštite okoline Mihael Zmajlović pisao je povjereniku za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenuu Velli da Slovenija očito krši Direktivu o staništima i negativno utiče na cjelovitost područja Nature 2000. Zatražio je da se ispita zakonitost postavljanja žilet-žice koja sprečava slobodno kretanje divljih životinja i presijeca im migracijske koridore.

Najugroženije su upravo zaštićene vrste - vuk, ris i medvjed.

Preporučujemo za Vas