Češki ministar optužio pušače da ubijaju jedan manji grad

Njemeček je u parlament donio i fotografije koje pokazuju razliku između zdravih pluća i pluća pušača
0 komentar(a)
Svatopluk Njemeček, Foto: Parlamentnilisty.cz
Svatopluk Njemeček, Foto: Parlamentnilisty.cz
Ažurirano: 15.12.2015. 19:27h

Češki ministar zdravlja Svatopluk Njemeček iznio je danas braneći predlog zakona o apsolutnoj zabrani pušenja u restoranima na govornicu parlmenta urnu i optužio češke pušače da godišnje pobiju jedan manji grad.

"Godišnje pobiju jedan manji grad. To su Svitavi, Pelhžimov, Benešov. Pušači umiru ranije zbog infarkta i šloga. Za jedan jedini dan od posljedica pušenja umire 50 ljudi", kazao je ministar poslanicima uz urnu kao ilistraciju opasnosti pušenja.

Njemeček je u parlament donio i fotografije koje pokazuju razliku između zdravih pluća i pluća pušača i upozorio da u Češkoj ima preko 2.300.000 pušača koji svojom zavisnošću od nikotina skraćuju sebi život za 15 do 18 godina.

Ovaj novi pokušaj da se iz čeških restorana, kafića i barova protjeraju pušači još prije pet mjeseci usvojila je češka vlada ali Poslanički dom parlamenta raspravlja o njemu tek od prošle sedmice, pošto tako strogo ograničenje pušenja ima veliki broj protivnika.

Ministar je danas popustio utoliko što je izjavio da bi mogao da prihvati da iz zakona ispadne zabrana elektronskih cigareta.

Prošle sedmice lider opozicione stranke desnog centra TOP09 Miroslav Kalousek donio je u salu elektronsku cigaretu i duvao njen dim u lice ministru da mu dokaže da je bezopasna.

Bonus video: