Šulc se neće izvinjavati Poljskoj za riječi o državnom udaru

"Primjećujem vrlo kontroverznu situaciju u Poljskoj. Hiljade demonstranata su izašle da protestuju protiv metoda vlade. Izgleda mi da moje bojazni dijeli mnogo Poljaka", REKAO JE šULC
1 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 13:14h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc odbio je danas da se izvini Poljskoj i Poljacima kako je tražila poljska premijerka Beata Šidlo zato što su, kako je danas kazao, njegove riječi o dramatičnom razvoju ustavne krize u Poljskoj s elementima državnog udara bile kritika vlade a ne Poljaka.

"Primjećujem vrlo kontroverznu situaciju u Poljskoj. Hiljade demonstranata su izašle da protestuju protiv metoda vlade. Izgleda mi da moje bojazni dijeli mnogo Poljaka. Nisam kritikovao Poljake, kritikovao sam vladu a to je razlika", kazao Šulc novinarima u Briselu, javlja poljska televizija TVN24.

Premijerka Šidlo tražila je juče da se njemački socijalista javno izvini Poljskoj, zato što na tako eksponiranom mjestu kao šef Evropskog parlamenta u kome su svi ravnopravni ne smije sebi da dozvoli izjave o državnom udaru pošto je u pitanju legitimno izabrana vlada.

Njegov portparol nastojao je da ublaži kritiku i naglasio da je to bio prije izraz uznemirenja nego osuda poljske vlade evroskeptične konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Hiljade Poljaka proteklog vikenda su izašli na ulice Varšave i drugih gradova zbog pokušaja konzervativaca, koji su na vlast došli na izborima u oktobru posle osam godina u opoziciju, da pored uobičajenih izmjena u državnim preduzećima i državnoj upravi nametnu Ustavnom sudu pet novih sudija po svom ukusu iako je prethodno troje u skladu sa zakonom izabrao prethodni saziv parlamenta.

Takođe je formiran Komitet odbrane demokratije po uzoru na Komitet odbrane radnika u vrijeme totalitarnog komunističkog režima.

Lider konzervativaca, bivši premijer Jaroslav Kačinjski takođe je izveo na ulice nekoliko desetina hiljada da iskažu podršku predsjedniku i vladi, a sve koji ne prihvataju njegove vizije reforme Poljske označio za goru sortu Poljaka koja ima izdaju u genima.

U odbranu Ustavnog suda kao garanta ustavnosti i zakonitosti reformi stalo je 15 bivših predsjednika, premijera i predsjednika oba doma parlamenta Poljske sa svih strana političkog spektra, počev od vođe otpora Poljaka komunistima, bivšeg predsjednika Leha Valense.

U otvorenom pismu i apelu da političari prestanu da se igraju nezavisnošću Ustavnog suda oni su poručili da svaka vlada traje samo neko vrijeme, dok ostaje demokratska Poljska.

Bonus video: