Putinov hod simptom KGB-a, a ne Parkinsonove bolesti

Ruski predsjednik se kreće kao neko ko je obučen da u svakom trenutku može brzo da potegne pištolj, zbog čega mu je desna ruka mirnija od lijeve
101 pregleda 24 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 10:15h

Neobičan hod Vladimira Putina pri kojem desnu ruku drži skoro nepokretnu posljedica je intenzivne obuke ruske službe KGB, a ne simptom Parkinsonove bolesti, navodi se u studiji koju je danas objavio "Britiš medikal džurnal" (British Medical Journal).

Tim neurologa iz Portugala, Italije i Holandije ove godine se bavio načinom na koji hodaju predsjednik i premijer Rusije Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, kao i još trojica ruskih visokih zvaničnika.

"Prva stvar koja vam padne na pamet je Parkinsonova bolest" zbog asimetričnih pokreta ruku, navode ovi stručnjaci za neurološke poremećaje kretanja.

Kako se navodi u studiji, naučnici imaju sasvim drugačiju pretpostavku. Stav i kretanje ruskih zvaničnika naučeneno je u KGB-u ili tokom intenzivne vojne obuke.

Ruski predsjednik se kreće kao neko ko je obučen da u svakom trenutku može brzo da potegne pištolj, zbog čega mu je desna ruka mirnija od lijeve.

Autori studije su svoju tezu potkrijepili i uvidom u "priručnik za obuku bivših pripadnika KGB-a", odbacivši sumnju da predsjednik Rusije pati od degenerativne bolesti.

"Slične primjere smo pronašli i u kaubojskim filmovima", navodi se u tekstu.

Pored Parkinsonove bolesti, za neobični hod Vladimira Putina neki su mislili i da je posljedica moždanog udara ili preležane dječije paralize.

Naučnici su analizirali brojne snimke ruskih zvaničnika na sajtu Jutjub (YouTube).

Međutim, iako je asimetrično kretanje ruku jedan od ranih pokazatelja bolesti, ljekari nisu mogli da uoče druge simptome, poput tremora i loše koordinacije.

Drugi snimci, takođe sa interneta, potvrđuju suprotno i dokaz su izuzetne spretnosti Vladimira Putina koji ima i crni pojas u džudou.

Britanski medicinski časopis tradicionalno povodom Božića objavljuje naučne studije o neobičnim temama.

Bonus video: