"Njemačka vodi više računa o interesima Rusije nego o bezbjednosti Evrope"

"Poljska je ušla u NATO 1999, ali do danas na teritoriji Poljske i Srednje Evrope nisu stacionirane nikakve jedinice Alijanse", kazao je Vaščikovski
3 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 10:04h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski optužio je Njemačku da više računa vodi o interesima Rusije nego o bezbjednosti Evrope i upozorio da Njemačka nema prava da zamjera manjak solidarnosti nekome u izbjegličkoj krizi, jer sedam godina nakon proširenja Evropske unije nije primala poljske gastarbajtere.

"Poljska je ušla u NATO 1999. godine, ali do danas na teritoriji Poljske i Srednje Evrope nisu stacionirane nikakve jedinice Alijanse. Razlog je to što Njemačka više vodi računa o interesima Rusije nego o bezbjednosti Srednje Evrope. Moramo zato da pitamo Njemce: gdje je vaša solidarnost prema najbližem partneru", kazao je Vaščikovski u intervjuu koji danas objavljuje Berliner cajtung.

Vaščikovski je upozorio da manjak solidarnosti koji se sada u izbjegličkoj krizi pripisuje Poljskoj i drugim postkomunističkim članicama EU zato što ne žele da primaju izbjeglice u stvari treba pripisati Njemačkoj, prenijela je iz intervjua njemačkom listu poljska novinska agencija PAP.

"Kada je riječ o solidarnosti, pitam, kada su Njemci dozvolili da kod njih počnu da rade poljski građani nakon našeg ulaska u EU 2004. godine? Nakon sedam godina. Zašto se tada nije pričalo o nedovoljnoj solidarnosti? Danas Njemci bez problema primaju milion Sirijaca, ljudi sa drugog kontinenta", kazao je poljski ministar.

Vaščikovski je kao primjer da Njemačka vodi računa o ruskim interesima naveo i planirano proširenje gasovoda na dnu Baltika iz Rusije u Njemačku, projekt Sjeverni tok 2.

"Već prvi gasovod bio je za poljsku stranu politički projekt i potencijalno oruđe ucjene. Objasnili smo to Njemcima ali oni ponavljaju istu grešku i pokušavaju da nas ubijede da to nije politički gasovod, nego projekt privatnih preduzeća. Nismo od juče. Znamo da je na jednoj strani moćna Rusija a na njemačkoj strani koncerni koji sprovode politiku države. Načelno vidimo preokret u raspoloženju Njemačke prema Poljskoj", rekao je Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije dodao je da Poljska ipak želi dobre odnose s Njemačkom i to da Berlin pokaže veće razumijevanje za težnje Poljaka da se u njihovoj zemlji razmjeste jedinice NATO.

Bonus video: