Putin i Erdogan: Zavjet ćutanja u "tihom" ratu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je obaranje aviona "nož u leđa" Rusiji, a premijer Dmitri Medvedev je to "osnov za rat" ali da se Rusija uzdržala da odgovori "simetrično" tj. istom mjerom
45 komentar(a)
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2015. 16:40h

Poslije otkazivanja dogovorenog sastanka ruskog i turskog predsjednika - Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, odnosi dvije države su pali na još nižu tačku, nakon niza vojnih incidenata.

Otkazivanje sastanka Putina i Erdogana zakazanog u Turskoj na marginama samita G-20 prošlog mjeseca bilo je očekivano poslije obaranja ruskog Suhoja na granici sa Sirijom 24. novembra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je obaranje aviona "nož u leđa" Rusiji, a premijer Dmitri Medvedev je to "osnov za rat" ali da se Rusija uzdržala da odgovori "simetrično" tj. istom mjerom.

Ankara tvrdi da se avion nalazio u vazdušnom prostoru Turske i da u prvi mah nisu ni znali da je u pitanju ruski avion dok Moskva tvrdi da je Suhoj bio u vazdušnom prostoru Sirije.

U svakom slučaju najavljeni sastanak lidera dvije zemlje "se neće dogoditi i nije u planu" rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Zvanični Kremlj je od obaranja aviona reagovao i uvođenjem ekonomskih sankcija Turskoj, a Putin je prošle nedjelje naložio ruskoj vojsci da "momentalno gađaju svaku metu" koja predstavlja prijetnju po ruske snage ili infrastrukturu u Siriji, što se, kako mediji tumače, očito odnosi na turske snage.

Kao da to nije bilo dovoljno u protekla dva dana uslijedila su dva incidenta na moru.

U nedjelju je posada ruskog razarača "Smetlivi" bila primorana da koristi vatreno oružje da bi spriječila sudar sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru.

Incident se dogodio u 9:30 po moskovskom vremenu, na 22 kilometara od grčkog ostrva Limnos u sjevernom dijelu Egejskog mora,

Rusi su opazili turski brod kada se približio na kilometar. Turski brod nije imao radio vezu, niti je reagovao na vizuelne signale, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kada se turski brod približio na 600 metara, pripucano je sa ruskog broda. Poslije toga, turski brod je promijenio kurs.

Nakon incidenta u Egejskom moru, zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je u ministarstvo pozvao vojnog atašea turske ambasade u Rusiji.

Turski vojni diplomata upozoren je na "moguće pogubne posljedice nerazumnih akcija zvanične Ankare prema ruskom vojnom kontingentu koji je izvodio zadatke u borbi sa međunarodnim terorizmom u Siriji", saopštilo je rusko Ministarstvu odbrane.

Kontaadmiralu Ahmetu Gunešu je prenijeta "duboka zabrinutost zbog još jedne u nizu provokacijom turske strane prema ruskom patrolnom brodu "Smetlivi" u Egejskom moru.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu saopštio je da će posada ribarskog broda biti detaljno ispitana o incidentu navevši da je upoznat sa rekacijom Moskva ali da će Ankara izvući zaključke na osnovu razgovora sa ribarima.

Osim toga, Čavušoglu je naveo da je Turska protiv eskalacije i da zato incident treba da bude predmet razgovora.

To je bio njegov stav i poslije obaranja Suhoja. Turski ministar je naime još prošle nedjelje istakao da se Ankara zalaže za nastavak dijaloga sa Rusijomkako bi se smirile tenzije.

"Rusija treba da revidira svoj emotivan stav. Mi pozivamo na zdrav razum," dodao je turski ministar.

Još se prašina oko incidenta sa ribarskim brodom nije slegla a ruska raketna krstarica i čamac ruske obalske straže primorali su danas komercijalni brod sa turskom zastavom da promijeni kurs, nakon što se našao na putanji brodova krimske energetske kompanije "Černomornjeftegaz".

Ta kompanija je saopštila da se incident dogodio dok je konvoj njihovih brodova transportovao dvije naftne platforme na novu lokaciju u ruskim teritorijalnim vodama, što je preduzeto zbog komplikovane međunarodne situacije, prenio je Rojters.

"Kršeći propise za sprječavaje sudara i opšteprihvaćene konvencije plovidbe, tursko plovilo se nije sklonilo sa puta konvoja. Ono je prišlo sa strane i pokušalo da prepriječi put, čime je izazvalo priliku da dođe do sudara", navodi se u saopštenju "Černomornjeftegaza", u čijem su vlasništvu naftne platforme.

Ta kompanija je dodala i da kapetan turskog plovila nije odgovarao na višestruke pozive kapetana ruskog broda putem radio veze.

Incident je razriješen kad su gliser ruske obalske straže i raketna krstarica ruske mornarice pritekli u pomoć konvoju koj je teglio naftne platforme i otjerali turski čamac.

Bonus video: