34. GODIŠNJICA UVOĐENJA VANREDNOG STANJA

Demonstranti umjesto kod generala Jaruzelskog ispred kuće Kačinjskog

Neki od demonstranata držali su u rukama kartice sa porukom "Ja, građanin gore sorte" kao odgovor na izjavu Kačinjskog da se njegovim planovima reforme Poljske opiru samo Poljaci gore sorte koji u genima imaju izdaju domovine
2 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 20:38h

Na 34. godišnjicu uvođenja vanrednog stanja u Poljsku, 13. decembra 1981. godine umjesto tradicionalnog prigodnog protesta ispred vile pokojnog komunističkog generala Vojćeha Jaruzelskog nekoliko stotina Poljaka okupilo se večeras ispred kuće lidera vladajuće konzervativne stranke Jaroslava Kačinjskog.

Ironično proslavljaju što totalitarnim vlastima Kačinjski nije vrijedeo ni toliko da ga čim je uvedeno vanredno stanje interniraju kao oko 3.000 aktivista opozicije.

Mahom mladi Poljaci organizovali su se preko Fejsbuka i došli da tradicionalne noćne demonstracije ispred kuće komunističkog generala organizuju ovog puta Kačinjskom ispod prozora kao dio većih protesta protiv pokušaja novih poljskih vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog da vanredno i hitno promijeni sastav Ustavnog suda i najava da će preuzeti kontrolu nad javnim medijima.

Kao i u subotu, kada je na demonstracije u odbranu pravne države izašlo na ulice Varšave oko 50.000 ljudi i večeras su demostranti skandirali "Ovo je Varšava, nije Budimpešta" a čulo se i "Jaroslav Lukašenko" i "Kačorčić diktatorčić". 

"Ovaj naš susret je demonstracija toga da nema jedne volje naroda i nema jedne partije koja će igrati vodeću ulogu. Dodjimo i pokažimo da patriotizam ima više nijansi a ne samo smeđu", objavili su inicijatori protesta.

Uz nacionalne poljske i zastave Evropske unije i svijeće neki od demonstranata držali su u rukama i kartice sa porukom "Ja, građanin gore sorte" kao odgovor na izjavu Kačinjskog da se njegovim planovima reforme Poljske opiru samo Poljaci gore sorte koji u genima imaju izdaju domovine.

Demonstranti se takođe rugaju Kačinjskom skandiranjem da je 13. decembra 1981. godine kada je uvedeno vanredno stanje spavao do podneva, dok je njegov brat blizanac, pokojni predsjednik Poljske Leh Kačinjski interniran kao i svi disidenti i aktivisti nezavisnih sindikata Solidarnost na čelu sa njihovim šefom Lehom Valensom koji su se aktivno angažovali u otporu komunističkom režimu.

Na momente se protest pretvarao u šaljivi hepening a jedan Poljak pojavio se sa dvije flaše mlijeka da namami mačka Kačinjskog a masa je skandirala i "Vrati mačora" nakon što je neko uzdigao transparent sa istom porukom.

Pred kućom Kačinjskog isto kao što se godinama dešavalo na demonstracijama pred vilom Jaruzelskog pojavile su se i pristalice, radnici iz poljskih brodogradilišta koji su prethodno prošli Varšavom u Maršu slobode i solidarnosti koji je Kačinjski organizovao danas kao znak podrške jednobojnoj vladi svoje stranke i predsjedniku Andžeju Dudi.

Policajci su kordonom razdvojili obje grupe da ne mogu da priđu jedna drugoj.

Preporučujemo za Vas