Kameron spreman da odustane od ključnog zahtjeva?

Plan, prema kojem bi migranti iz EU morali da čekaju četiri godine prije pristupa državnim beneficijama u Britaniji, bio je ključna tačka u Kameronovim novim pregovorima prije održavanja referenduma koji bi trebalo da bude održan do kraja 2017.
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 16:54h

Britanski premijer Dejvid Kameron spreman je da odustane od ključnog zahtjeva da bi postigao dogovor u pregovorima o članstvu njegove zemlje u EU, objavila je danas britanska štampa.

Pozivajući se na neimenovane izvore britanske vlade, Telegraf, Tajms i Indipendent su objavili da je London pokušavao da ograniči pristup državnoj pomoći migrantima iz EU, ali da bi od toga moglo da se odustane ako bi se postigla saglasnost o drugom načinu ograničenja priliva migranata.

Plan, prema kojem bi migranti iz EU morali da čekaju četiri godine prije pristupa državnim beneficijama u Britaniji, bio je ključna tačka u Kameronovim novim pregovorima o članstvu u evropskom bloku prije održavanja referenduma koji bi trebalo da bude održan do kraja 2017. godine, prenijela je agencija AFP.

Odustajanje od tog zahtjeva bi značilo da bi referendum mogao biti održan u julu 2016. godine, naveo je Indipendent.

"Britanci su zabrinuti zbog nivoa migracija iz EU u Britaniju. Najvažnije je riješiti probelem, a ne precizirati formu dogovora", citirao je britanski list neimenovani izvor britanske vlade.

"Četvorogodišnji period je baza za pregovore. To je ideja premijera, ali ako bude drugih ideja koje su bolje, on će ih voljno prihvatiti", prenio je Telegraf riječi neimenovanog istaknutog britanskog zvaničnika.

Bonus video: