Ruski brod koristio oružje da bi izbjegao sudar sa turskim brodom

Čavušoglu je naveo da je Turska protiv eskalacije i da zato incident treba da bude predmet razgovora
93 pregleda 58 komentar(a)
ruski ratni brod, Foto: Reuters
ruski ratni brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 19:27h

Posada ruskog razarača "Smetlivi" bila je danas primorana da koristi vatreno oružje da bi spriječila sudar sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo navodi da se incident dogodio u 9:30 po moskovskom vremenu, na 22 kilometara od grčkog ostrva Limnos u sjevernom djelu Egejskog mora, javili su ruski mediji.

Rusi su opazili turski brod kada se približio na kilometar. U saopštenju se navodi da turski brod nije imao radio vezu, niti je reagovao na vizuelne signale.

Kada se turski brod približio na 600 metara, pripucano je sa ruskog broda. Poslije toga, turski brod je promijenio kurs.

Nakon incidenta u Egejskom moru, zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je u ministarstvo pozvao vojnog atašea turske ambasade u Rusiji, prenio je Tass.

"Između ostalog, bila je saopštena duboka zabrinutost još jednom u nizu provokacijom turske strane prema ruskom patrolnom brodu "Smetlivi" u Egejskom moru, koji je radi upozorenja na sudar sa turskim brodom "Gečiciler Balik Čilik" bio prinuđen da otvori vatru iz lakog naoružanja na rastojanju koje garantuje nepogađanje turskog broda", dodali su u Ministarstvu odbrane.

"Kontraadmiral Ahmet Guneš obećao je da će odmah upoznati Ankaru sa ruskim stavom", dodaje se u saopštenju.

Čavušoglu: Turska će ispitati posadu ribarskog broda

Ministarstvo inostranih poslova Turske će detaljno ispitati posadu ribarskog broda o incidentu sa ruskim brodom u Egejskom moru i nakon toga izdati saopštenje, saopštio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da će izaći sa saopštenjem o incidentu nakon što izvrši saslušanje ribara koji su bili svjedoci događaja, prenosi televizija "Haberturk" izjavu šefa diplomatije Turske.

On je saopštio da je upoznat sa reakcijom Moskve, ali da će Turska izvući zaključke nakon razgovora sa ribarima, prenosi Sputnjik. Osim toga, Čavušoglu je naveo da je Turska protiv eskalacije i da zato incident treba da bude predmet razgovora.

Bonus video: