STOP PREDRASUDAMA

Novi Benksijev mural krasi zid jednog izbjegličkog kampa u Francuskoj: Džobs je sin migranta iz Sirije

Često nas navode da vjerujemo da migranti samo isisavaju novac iz državne blagajne, ali i Stiv Džobs je bio sin sirijskog migranta. Apple je najprofitabilnija kompanija na svijetu, godišnje plaća oko sedam milijardi dolara poreza i postoji samo zato što su primili mladog čovjeka iz Homsa"
53 pregleda 0 komentar(a)
Stiv Džobs, Foto: Banksy.co.uk
Stiv Džobs, Foto: Banksy.co.uk
Ažurirano: 12.02.2019. 08:15h

Nedugo nakon što je počela izbjeglička kriza i nakon što su se po društvenim mrežama počele dijeliti razne fotografije i osude na račun ksenofoba, aktivni korisnici su nas neprestano podsjećali - da je i otac Stiva Džobsa bio Sirijac, piše Jutarnji.

Tu činjenicu je iskoristio i slavni anonimni umjetnik Benksi koji je muralom na betonskom zidu u izbjegličkom kampu Calais u Francuskoj odao počast osnivaču Applea, Stivu Džobsu, čiji je biološki otac upravo bio izbjeglica iz Sirije.

Na zvaničnoj Benksovoj stranici uz fotografiju murala navodi se kratak opis: "Sin migranta iz Sirije".

Džobsa su usvojili i odgojili Pol i Klara Džobs.

"Često nas navode da vjerujemo da migranti samo isisavaju novac iz državne blagajne, ali i Stiv Džobs je bio sin sirijskog migranta. Apple je najprofitabilnija kompanija na svijetu, godišnje plaća oko sedam milijardi dolara poreza i postoji samo zato što su primili mladog čovjeka iz Homsa", navodi Benksi.

Benksi je poznat po svojim angažovanim grafitima i muralima. Tako je u martu napravio niz murala širom Gaze u jednom od svojih politički najprovokativnijih umjetničkih projekata među kojima su lik uplakane žene sa maramom na glavi, mračna scena dječje vrteške i bijela mačka podignute šape što je popratio komentarom "Posljedica bombe, Gaza".