Očekuje se usvajanje istorijskog sporazuma o klimi

Poslije konsultacija, sjutra ću svim stranama predstaviti tekst koji će, ubijeđen sam, biti odobren i predstavljaće veliki korak za cijelo čovječanstvo"
0 komentar(a)
klima, klimatske promjene, Foto: Beta-AP
klima, klimatske promjene, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.12.2015. 15:32h

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da će sjutra ministrima podnijeti istorijski nacrt novog globalnog sporazuma o klimatskim promjenama, ističući da je siguran da će biti odobren.

"Poslije konsultacija, sjutra ću svim stranama predstaviti tekst koji će, ubijeđen sam, biti odobren i predstavljaće veliki korak za cijelo čovječanstvo", rekao je Fabijus novinarima.

On je kazao da su na "kraju puta" i da je optimista.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki mun je uvjeren da će biti postignut "ambiciozan i snažan sporazum".

On je dodao da pregovarači i dalje pokušavaju da usaglase određena pitanja, među kojima i ko će da plati za štetu izazvanu globalnim zagrijevanjem, prenosi agencija AP.

Fabijus je sinoć predstavio novi nacrt sporazuma od 27 strana.

Pregovarači su se usaglasili o dugoročnom cilju da se globalno zagrijevanje drži na "znatno ispod" dva stepena, kao i da je cilj vlada da se što prije dogovore o najvišem nivou emisije štetnih gasova.

Pregovarači iz 195 zemalja pokušavaju da postignu sporazum na konferenciji kako bi se usporile klimatske promjene i globalna ekonomija preusmjerila da se manje oslanja na fosilna goriva.

Bonus video: