Čavušoglu: Turska za smirivanje tenzija oko aviona

Čavušoglu je napomenuo da je ubrzo poslije incidenta razgovarao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom
3 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Twitter
Mevlut Čavušoglu, Foto: Twitter
Ažurirano: 11.12.2015. 12:38h

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da se Ankara zalaže za nastavak dijaloga sa Rusijom kako bi se smirile tenzije zbog obaranja ruskog aviona prošlog mjeseca.

"Svi lideri pozivaju na smirivanje krize u tursko-ruskim odnosima, jer prirodno, niko ne želi tenzije," rekao je Čavušoglu u intervjuu televiziji NTV.

"Rusija treba da revidira svoj emotivan stav. Mi pozivamo na zdrav razum," dodao je turski ministar, a prenosi TAS S.

On je naglasio da je su turske vazduhoplovne snage u skladu sa međunarodnim propisima srušile ruski avion koji je narušio njihov vazdušni prostor insistirajući da Ankara "u tom trenutku nije znala da je riječ o ruskom avionu."

Čavušoglu je napomenuo da je ubrzo poslije incidenta razgovarao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

"Razgovarali smo oko sat vremeena. Potom smo se sastali u Beogradu. Ruska strana je rekla da ne želi eskalaciju. I rekli smo da treba da držimo kanale komunikacije otvorenim. Lavrov nije bio protiv toga", naveo je Čavušoglu.

Odnosi između Rusije i Turske pali su na najnižu tačku nakon što je turski lovac F-16 oborio ruski Suhoj SU-25 bombarder na sirijskoj granici.

Turska tvrdi da je avion ušao u turski prostor a rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je avion leteo iznad Sirije i da ni u jednom trenutku nije narušio turski vazdušni prostor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio da će turski napad imati "ozbiljne posljedice po odnose dvije zemlje."

Bonus video: