Kameron ne isključuje mogućnost da Britanija napusti EU

"Vjerujemo da je važna Evropa nacionalnih država, da je njena snaga u različitosti", kazao je Kameron i upozorio da nije cilj svih u Evropi neprestano produbljivanje integracije
8 komentar(a)
Dejvid Kameron, Beata Šidlo, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2015. 11:11h

Predsjednik Vlade Velike Britanije Dejvid Kameron nije danas isključio mogućnost da Velika Britanija napusti EU ukoliko ne bude dogovora o reformama koje London traži od Brisela.

Kameron je u Varšavi, nakon razgovora sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo, kazao da bi i za Britance i za Evropu najbolje bilo da ostanu u Evropskoj uniji, ali da ne isključuje nijednu mogućnost ukoliko razgovori o reformama ne uspiju.

"Vidimo reforme, one se odvijaju pred našim očima. Mi želimo da Velika Britanija ostane u reformisanoj EU, ali ako to ne uspije, ne isključujem ništa", kazao je Kameron koji je došao u Poljsku da traži podršku za reforme koje u EU traži zvanični London. On je doputovao iz Bukurešta.

Kameron je istakao da u posljednja 24 časa vidi puno dobre volje, a takođe da je zadovoljan odgovorima koje je prethodno dobio od predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i podrškom Poljske za jačanje uloge nacionalnih parlamenata i zahtjev Velike Britanije da joj Evropa pomogne u razvoju, a ne da je koči.

"Vjerujemo da je važna Evropa nacionalnih država, da je njena snaga u različitosti", kazao je Kameron i upozorio da nije cilj svih u Evropi neprestano produbljivanje integracije.

Poljska premijerka Beata Šidlo izrazila je na konferenciji za novinare u Varšavi optimizam da će se naći kompromisno rješenje za zahtjeve Velike Britanije i da će se u okviru toga naći rješenje i za plan da se smanji useljavanje i pritisak na socijani sistem.

Beata Šidlo je označila neprihvatljivim mjere kao što je pravo na davanja iz socijalnog sistema imigrantima tek nakon što četiri godine budu u Velikoj Britaniji plaćali porez.

"Prihvatamo pravo Velike Britanije da donosi suverene odluke u socijalnoj oblasti, ali želimo da se poštuje pravo na slobodu kretanja", kazala je Beata Šidlo i dodala da je za Poljsku to temeljni princip EU koji mora da se poštuje, bez obzira što zvanična Varšava ima razumijevanja za komplikovanu trenutnu situaciju u Evropi.

Pred posjetu Dejvida Kamerona Bukureštu i Rumuniji u Poljskoj su se pojavile nezvanične informacije da bi Poljska mogla da u traganju za kompromisom popusti kada su u pitanju socijalna davanja djeci imigranata, ali samo onoj koja nisu sa roditeljima u Velikoj Britaniji.

"Potrebna su nam traganja za zajedničkim rješenjima, a ne stvaranje novih podjela u EU. Solidarnost ima dvije strane. Sve zemlje imaju pravo da iznesu svoje stavove i pravo da se uvažavaju njihove specifičnosti", kazala je Beata Šidlo.

Kameron i Šidlo razgovarali su danas takođe i o situaciji u Ukrajini i kako je kazao Kameron kako da se EU suprotstavi ruskoj propagandi.

Britanski premijer je rekao nakon sastanka da Velika Britanija želi još više da doprinese odbrani i jačanju prisustva na istočnom krilu NATO.

Kameron posjetu Poljskoj završava danas razgovorima sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Bonus video: