Pokušaj ubistva Skripalja: Količina nervnog gasa otkriva Putinov pečat?

"Nećete ući u avion sa dozom gasa koja bi ubila na hiljade ljudi.... a da vaš šef ne zna za to", kazao je bivši zvaničnik CIA
52 pregleda 28 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2018. 19:21h

Britanski obavještajci navodno su zaključili da je pokušaj ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije izveden uz dozvolu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

CNN piše da su obavještajci utvrdili da količina nervnog gasa "novičok", koji je korišćen prilikom pokušaja ubistva, ukazuje na vjerovatnoću Putinovog "pečata" na čitav događaj.

"Hiljade i hiljade ljudi" je moglo stradati od "novičoka" koji je korišćen. Gas se nalazio u bočici lažnog parfema, utvrdili su anonimni britanski obavještajci.

"Samo mala količina sa vrha boce mogla bi ubiti zbog jačine otrova", naveo je jedan zvaničnik.

Skripalji nijesu stradali u napadu, ali su oboje bili teško povrijeđeni. Žena koja je došla u kontakt sa bocom u kojoj je bio "novičok" kasnije je preminula.

JWPlayer video mesto

Bivši zvaničnik CIA, Džon Sifer", kazao je za CNN da količina korišćenog gasa jasno ukazuje na umiješanost Putina.

"Nećete ući u avion sa dozom gasa koja bi ubila na hiljade ljudi.... a da vaš šef ne zna za to", kazao je on.

Nakon incidenta Rusija se susrela sa tvrdnjama Velike Britanije i SAD da je umiješana u pokušaj ubistva. Ruski zvaničnici optužili su Britance da odbijaju da čuju objašnjenja incidenta i da ga koriste za pojačavanje tenzija.

JWPlayer video mesto

Bonus video: