Cijeli Krim ponovo snabdjeven strujom

Na teritoriji Krima je 23. novembra uvedeno vanredno stanje, pošto je bez električne energije ostalo oko 1,6 miliona potrošača
1 komentar(a)
Krim struja, Foto: Beta/AP
Krim struja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2015. 19:17h

Krim je ponovo u potpunosti snabdjeven električnom energijom, saopštilo je danas rusko Ministarstvo energetike, nakon što se jedan krimski region djelimično našao u mraku kada su ukrajinski aktivisti 22. novembra minirali stubove za energetsko snabdjevanje u Hersonoskoj oblasti, na jugu Ukrajine.

"Linija Kahovski-Titan-Krasnoperekopsk je uključena danas", saopštilo je ministarstvo, potvrdivši izvještaj zvaničnika Hersonoske oblasti, prenosi portal Raša tudej.

Na teritoriji Krima je 23. novembra uvedeno vanredno stanje, pošto je bez električne energije ostalo oko 1,6 miliona potrošača. Krim u velikoj mjeri zavisi od ukrajinske struje, pošto čak 70 odsto električne energije poluostrvo dobija od Ukrajine. Cijeli Krim je bio prebačen na alternativno snabdjevanje električnom energijom, a prioriteti su bile bolnice i objekti državne uprave.

Ukrajinski zvaničnici izjavili su da su popravili strujnu liniju nakon dogovora sa aktivistima koji su prethodno sprječavali timove za popravku da pristupe lokaciji.

Rusija planira izgradnju "energetskog mosta" kojim će biti povezana teritorija ruskog regiona Krasnodara sa Krimom, a prva faza tog projekta trebalo bi da bude odobrena ovog mjeseca.

Bonus video: