Finska najavila oštriju imigracionu politiku

Finsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će neosnovani zahtjevi za azil biti ekspeditivno obrađivani, a podnosioci brzo vraćani nazad, uključujući one koji dolaze preko granice iz Rusije, koju su finski zvaničnici proglasili bezbjednom zemljom
0 komentar(a)
Finska, Foto: Shutterstock
Finska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2015. 15:54h

Finska je najavila oštriju imigracionu politiku kako bi se zaustavio priliv migranata, uključujući otvaranje centara za repatrijaciju, pooštravanje uslova za ujedinjenje porodica i ukidanje socijalnih davanja za izbjeglice.

Finsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će neosnovani zahtjevi za azil biti ekspeditivno obrađivani, a podnosioci brzo vraćani nazad, uključujući one koji dolaze preko granice iz Rusije, koju su finski zvaničnici proglasili bezbjednom zemljom.

Tražioci azila, za koje se sumnja da nijesu maloletni, biće podvrgnuti testiranju radi utvrđivanja godina starosti, a oni sa lažnim dokumentima krivično gonjeni, prenio je AP.

Slične mjere uvedene su u susjednim državama Švedskoj i Norveškoj.

Rekordnih 30.000 tražilaca azila stiglo je u Finsku ove godine, desetostruko više nego u 2014, navela je američka agencija.

Bonus video: