Protest Turske Moskvi zbog mahanja bacačem sa ratnog broda

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolgu pozvao je Rusiju da okonča "provokatovne akcije" i da je Ankara "već preduzela neophodne korake kao odgovor na ovaj incident", ali nije saopštio detalje
60 pregleda 23 komentar(a)
ruski brod u Bosforu, Foto: Reuters
ruski brod u Bosforu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 17:04h

Turska je danas pozvala ruskog ambasadora u Ankari nakon što je optužila Rusiju za provokaciju, jer je za vikend jedan član posade ruskog ratnog broda navodno mahao raketnim bacačem na palubi dok je brod prolazio vodama pored Istanbula, saopštili su zvaničnici.

Ruski ambasador Andrej Karlov pozvan je u tursko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što su turski mediji u nedjelju objavili sliku o tom dogadaju, izjavio je AFP-u turski zvaničnik.

"Naša su očekivanja da takvi postupci, koji su suprotni duhu međunarodnog prava i nisu u direktnoj vezi sa prolaskom broda, neće biti ponovljeni", naveo je taj zvaničnik.

Privatna turska televizija NTV objavila je snimak na kome se, kako navode, vidi ruski vojnik na palubi broda "Car Kunikov", koji na ramenu drži raketni bacač i pomjera ga lijevo-desno, u položaju za ispaljivanje.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolgu pozvao je Rusiju da okonča "provokatovne akcije" i da je Ankara "već preduzela neophodne korake kao odgovor na ovaj incident", ali nije saopštio detalje.

"Prolazak broda na ovakav način je provokacija", rekao je Čavušoglu televiziji Kanal 24, ističući "nadu da je ovo izolovani incident".

Agencija navodi da je to najnovija eskalacija napetosti između dvije zemlje od kada je prošlog meseca Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom, kada je i ubijen jedan od dva pilota.

Bonus video: