Dejli Telegraf: Kameron će u kampanju za izlazak iz EU, ako nastave da ga ignorišu

Kameron nastoji da ponovo pregovara o uslovima za članstvo Britanije u EU i ističe da želi da ostane u reformisanom evropskom bloku, naveo je Rojters
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2015. 14:05h

Britanski premijer Dejvid Kameron je privatno priznao da će možda biti prinuđen da povede kampanju za izlazak Britanije iz Evropske unije, ukoliko partneri u EU nastave da ga ignorišu, piše danas britanski "Dejli telegraf".

Pozivajući se na neimenovani izvor, britanski list navodi da je Kameron jasno stavio do znanja čelnicima svoje Konzervativne partije da će voditi kampanju za izlazak Britanije iz EU na referendumu najavljenom za 2017, ukoliko ishod pregovora sa Briselom bude smatrao neuspješnim.

"On je rekao će da ukoliko ga u potpunosti ignorišu ili mu ne ponude ništa, on voditi kampanju za izlazak (iz EU)", kazao je izvor "Telegrafa".

"To nije nešto što on želi da uradi, ali proteklih sedmica, jasno je stavio do znanja da to više nije nemoguće", dodao je ovaj izvor.

Kameron nastoji da ponovo pregovara o uslovima za članstvo Britanije u EU i ističe da želi da ostane u reformisanom evropskom bloku, naveo je Rojters.

Nezavisno, "Fajnenšel tajms" izvještava da se Kameronovo zalaganje da EU bude označena kao "viševalutna unija" podgrijalo bojazni u Evropskoj centralnoj banci, koja strahuje da bi to moglo da pruži izgovor državama poput Poljske da ne prihvate euro kao zajedničku valutu.

Kameron je u svom govoru prošlog mjeseca u Londonu upozorio da je spreman da "preispita" članstvo Britanije u EU, ukoliko dogovor sa Briselom i ostalih 27 država članica po određenim zahtjevima ne bude postignut.

Najvažniji zahtjevi Britanije upućeni EU odnose se na povećanje tržišne konkurentnosti, pošteniji odnos kada je riječ o državama članicama eurozone i onima koje to nijesu i pitanje suvereniteta, uključujući izuzimanje Britanije iz koherentne unije.

Među najkontroverznijima je zahtjev da se migrantima koji dolaze u Britaniju ograniče određena socijalna davanja tokom prve četiri godine njihovog boravka u toj zemlji.

Bonus video: