Davutoglu: Ruske sankcije neće Tursku baciti na koljena

"Ako neko misli da može da počini tako stravičan zločin, ubistvo naših ljudi, a da se izvuče sa mjerama koje podrazumijevaju restrikcije na uvoz paradajza ili ograničenja u građevinskom i drugim sektorima, veoma se vara", kazao je Putin
2 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 09:58h

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da ruske ekonomske sankcije, uvedene kao odgovor na obaranje ruskog borbenog aviona, neće "baciti na koljena" njegovu zemlju.

Davutoglu, koji boravi u posjeti Azerbejdžanu, rekao je da se Ankara neće izvinjavati zbog toga što je "branila svoje granice", prenijela je agencija AP.

On je ponovio da Turska nije znala čiji je avion koji je oboren, ali je prvi put naveo da je to učinjeno jer Ankara "moralno ne može da dozvoli" da avion narušava vazdušni prostor njegove zemlje prije bombardovanja oblasti gdje žive Turkmeni u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je juče da Rusija neće "zveckati oružjem", ali da Turska treba da se spremi na oštriji odgovor od odluke da se uvedu restrikcije na uvoz turskog paradajza u Rusiju.

Putin je poručio da Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion i da će zbog toga Turska zažaliti.

"Ako neko misli da može da počini tako stravičan zločin, ubistvo naših ljudi, a da se izvuče sa mjerama koje podrazumijevaju restrikcije na uvoz paradajza ili ograničenja u građevinskom i drugim sektorima, veoma se vara", kazao je Putin.

Rusija je već zabranila uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Turske, uključujući voće i povrće, u okviru šireg paketa sankcija.

Bonus video: