Šta će biti sa Šengenom: EU sprema suspenziju do dvije godine?

Kako piše "Fajnenšel tajms", mogućnost aktiviranja "člana 26" iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju unutar EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak ministara unutrašnjih poslova
1 komentar(a)
Šengen, Foto: Shutterstock
Šengen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2015. 16:18h

Evropska unija bi mogla da razmotri suspenziju Šengenskog sporazuma u trajanju do dvije godine zbog migrantske krize, prenosi "Fajnenšel tajms" uz podsjećanje da će ministri EU sjutra razgovarati o najdramatičnijoj mjeri koja im je na raspolaganju nakon što su "na vidjelo izašle ozbiljne manjkavosti na grčkoj granici".

Kako piše list, mogućnost aktiviranja "člana 26" iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju unutar EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak ministara unutrašnjih poslova.

"To znači da bi privremene kontrole granica, uvedene ovog ljeta, između zemalja kao što su Njemačka i Austrija, postale dugotrajna mjera, koja bi okrnjila slobodnu zonu kretanja", navodi FT, prenosi TV B92.

Dokument pod nazivom "Integritet Šengenske zone" izradio je Luksemburg, kao predsjedavajuća članica EU, dospio je u javnost, a njegov sadržaj analizirao je profesor evropskog prava sa Univerziteta u Eseksu Stiv Pirs.

"Ranije je objavljeno da je u pitanju plan za suspenziju Šengena samo u Grčkoj, ali način na koji je izrađen ovaj dokument i formulacije koje se koriste upućuju na to da je u pitanju mnogo šira namjera - nešto što bi moglo da se primijeni na cijelu zonu", piše Pirs na svom blogu.

U četvrtom odjeljku dokumenta objašnjava se na koji način bi trebalo odgovarati na "značajne manjkavosti u kontroli spoljnih granica" i navodi se da bi u skladu sa tim trebalo razmotriti aktiviranje člana 26, odnosno čvršće kontrole u unutrašnjim granicama EU.

"...ako vanredne okolnosti predstavljaju ozbiljnu prijetnju po bezbjednost u zoni bez graničnih kontrola, period ponovnog uvođenja kontrola unutrašnjih granica može biti produžen na maksimalno dvije godine", navodi se.

Iako nema direktnog poziva za suspenziju cijelog sporazuma, o čemu se govorilo prošle jeseni, dokumentom se otvara prostor za brzo zatvaranje cijelih granica ili njihovih djelova unutar same EU.

Kako ističe FT, EU je ranije upozoravala Grčku na odgovornost za postojeću krizu i apelovala da bolje reaguje ili potraži pomoć spolja, da ne bi sama bila suspendovana iz šengenskog sporazuma.

"Papir iz Luksemburga, neočekivano, ide mnogo dalje. Ne prijeti se samo Grčkoj suspenzijom i ponovnim uspostavljanjem granica, već širenjem takve preporuke na veći broj članica", piše list.

Prema postojećoj regulativi Njemačka, Austrija, Francuska i Švedska bi uskoro mogle da dodatno pojačaju već uvedene granične kontrole, a aktiviranjem ovog predloga bi proces suspenzije u pojedinim zemljama mogao da bude mnogo brži nego dosad.

Bonus video: