Artur Mas: Nezavisnost Katalonije neće biti nezakonita

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je juče da je Ustavni sud Španije poništio rezoluciju Parlamenta Katalonije kojom je 9. novembra zvanično pokrenut proces za nezavisnost ove regije
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2015. 15:11h

"Vođa katalonskih separatista Artur Mas obećao je danas da proces otcepijljenja španske pokrajine Katalonije neće biti "brutalan" ni "nezakonit".

"Ne želimo da djelujemo protiv zakona i nezakonito", rekao je Mas u intervjuu španskom radiju Kadena ser dan nakon što je Ustavni sud poništio rezoluciju katalonskog parlamenta o pokretanju procedure nezavisnosti.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je juče da je Ustavni sud Španije poništio rezoluciju Parlamenta Katalonije kojom je 9. novembra zvanično pokrenut proces za nezavisnost ove regije.

Mas je rekao da je rezolucija poništena ali da postoji drugi put ka nezavisnosti a to su pregovori i dijalog sa španskim vlastima i Evropskom unijom.

"To znači da ćemo pripremiti državne strukture u Kataloniji koje neće biti u funkciji ali spremne za formiranje katalonske države", rekao je Mas.

Artur Mas, lider bogatog regiona na sjeveroistoku Španije, od 2012. godine bezuspješno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mas je nedavno rekao da želi da pregovora sa španskim vlastima o "sporazumnom odvajanju", a sa Evropskom unijom da Katalonija ostane u EU.

"Katalonska država bi trebalo da bude u EU, a ti pregovori treba da se održe prije njene nezavisnosti", rekao je Mas.

U Španiji su za 20. decembar zakazani parlamentarni izbori, a Rahoj se predstavlja kao garant nacionalnog jedinstva, dok opozicioni socijalisti kritikuju njegovu vladu za neaktivnost pred "groznicom" nezavisnosti u Kataloniji.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podijeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti ukoliko bi to značilo da Katalonija ne bi bila članica Evropske unije.

Bonus video: