Rusija: Prekinuti pregovori o gasovodu Turski tok

Ruski ministar za ekonomski razvoj rekao je prije nedjelju dana da su projekti Turski tok i izgradnja atomske centrale Akuju u Turskoj na spisku investicionih projekata koji mogu biti zamrznuti ili prekinuti u okviru ograničavajućih mjera protiv Ankare
2 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2015. 12:13h

Moskva i Ankara, u jeku krize oko turskog obaranja ruskog aviona, "prekinule" su pregovore o projektu gasovoda Turski tok koji treba da dovode gas u Tursku i južnu Evropu, rekao je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

"U ovom trenutku pregovori su prekinuti", rekao je Novak, prenose ruske agencije i navode da su radovi ekonomske komisije zadužene za taj projekat prekinuti u okviru ekonomskih sankcija koje je Moskva uvela Ankari poslije rušenja ruskog aviona kod granice sa Sirijom 24. novembra.

Ruska vlada je 1. decembra donijela odluku da suspenduje operacije mješovite međuvladine rusko-turske komisije o trgovini i ekonomskoj saradnji, koju je predvodio ministar energetike Aleksandar Novak sa ruske strane, prenijela je ruska agencija TASS.

TASS podsjeća da je već najavio da će projekat Turski tok biti prekinut kao posljedica obustave operacija rusko-turske međuvladine komisije.

Sporazum Rusije i Turske o gasovodu Tuski tok pripremila je međuvladina komisija i očekivalo se da bi već mogao da bude potpisan u decembru ili januaru.

Ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev rekao je prije nedjelju dana da su projekti Turski tok i izgradnja atomske centrale Akuju u Turskoj na spisku investicionih projekata koji mogu biti zamrznuti ili prekinuti u okviru ograničavajućih mjera protiv Ankare.

Projekat Turski tok trebalo je da ruski gas preko Turske dovede do granice Grčke, odakle je mogao da se nastavi i preko Balkana što bi povećalo energetsku stabilnost regiona.

Bonus video: