ODLUKA USTAVNOG SUDA

Španija: Poništena rezolucija o pokretanju nezavisnosti Katalonije

"Odluka je bila jednoglasna", rekao je Rahoj, koji je i u novembru oštro kritikovao katalonsku rezoluciju, rekavši da oni koji su je usvojili žele da "okončaju demokratiju i pravnu državu" i da "razbiju jedinstvo Španije"
1 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2015. 15:38h

Ustavni sud Španije danas je poništio rezoluciju Parlamenta Katalonije kojom je 9. novembra zvanično pokrenut proces za nezavisnost ove regije, izjavio je premijer Španije Marijano Rahoj (Mariano Rajoy).

"Odluka je bila jednoglasna", rekao je Rahoj, koji je i u novembru oštro kritikovao katalonsku rezoluciju, rekavši da oni koji su je usvojili žele da "okončaju demokratiju i pravnu državu" i da "razbiju jedinstvo Španije".

U Španiji su za 20. decembar zakazani parlamentarni izbori, a Rahoj se predstavlja kao garant nacionalnog jedinstva, dok opozicioni socijalisti kritikuju njegovu vladu za neaktivnost pred "groznicom" nezavisnosti u Kataloniji.

Sudije su već 11. novembra, prije detaljnog razmatranja, suspendovali primjenu rezolucije u kojoj je iznijet plan za proglašenje republike u Kataloniji u narednih 18 mjeseci, a vlada je zatražila od suda da o tome zvanično obavijesti i katalonske zvaničnike kako bi bili upozoreni na posljedice koje bi mogli snositi u slučaju da ne poštuju odluku suda.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika i u bruto domaćem proizvodu Španije učestvuje sa 20 odsto.

Rezolucija katalonskog parlamenta u devet tačaka "svečano proglašava pokretanje procesa katalonske države u vidu republike", a zagovornici nezavisnosti planiraju da se proces završi već 2017. godine.

Ovaj tekst bez presedana navodi da je Parlament Katalonije "suveren" i da se više neće pokoravati odlukama Ustavnog suda koji smatra "nelegitimnim" i "bez nadležnosti".

Tekst rezolucije je usvojila većina koja se zalaže za nezavisnost, izabrana na regionalnim izborima u septembru.

Preporučujemo za Vas