RASTU TENZIJE

Stoltenberg: Turska i Rusija da smire situaciju

Stoltenberg je, u izjavi novinarima u sjedištu Alijanse, podvukao da nove mjere za Tursku nisu povezane sa prošlonedjeljnim incidentom, već da se sprovode već nekoliko godina u okviru obaveza koje NATO ima prema svom savezniku.
1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2015. 14:37h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovo je danas pozvao Tursku i Rusiju da smire kriznu situaciju i nađu način da spriječe ponavljanje takvih incidenata.

"Radićemo na daljim mjerama kako bismo osigurali bezbjednost Turske", rekao je Stoltenberg na početku dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova 28 država članica NATO u Briselu.

On je, u izjavi novinarima u sjedištu Alijanse, podvukao da nove mjere za Tursku nisu povezane sa prošlonedjeljnim incidentom, već da se sprovode već nekoliko godina u okviru obaveza koje NATO ima prema svom savezniku.

Stoltenberg nije precizirao šta će nove mjere obuhvatiti, ali je rekao da je NATO mnogo godina pomagao Turskoj na polju vazdušne odbrane, prenose agencije.

Rusija je saopštila da je rasporedila moderni sistem vazdušne odbrane S-400 u bazi u Latakiji u Siriji, nakon što je ruski lovac oborio turski vojni avion prošle nedjelje.