Davutoglu optužuje Rusiju: Pokušava da prikrije povredu turskog vazdušnog prostora

"Moramo sjesti i razgovarati za stolom umjesto da iznosimo neosnovane optužbe", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare uoči zvanične posjete sjevernom Kipru, prenosi Rojters
9 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 10:24h

Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je danas Rusiju da pokušava da prikrije da je povrijedila turski vazdušni prostor tvrdnjama bez osnova da Turska ilegalno uvozi naftu od pripadnika Islamske države u Siriji.

"Ne može se prekriti povreda turskog vazdušnog prostora neosnovanim optužbama protiv Turske", poručio je Davutoglu, prenosi AP.

On je pozvao Rusiju da zadrži otvorene vojne i diplomatske kanale za dijalog kako bi se spriječilo da se ponove incidenti poput onoga kada je oboren ruski avion, istakavši da ruski stav pretvara krizu u Siriji u "krizu između Rusije i Turske".

"Moramo sjesti i razgovarati za stolom umjesto da iznosimo neosnovane optužbe", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare uoči zvanične posjete sjevernom Kipru, prenosi Rojters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Turska oborila ruski vojni avion kako bi zaštitila, smatra, profit od trgovine naftom što Ankara negira.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško kazao je danas da je NATO pružio "političku zaštitu" zvaničnoj Ankari u incidentu obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca iznad tursko-sirijske granice i zato snosi dio odgovornosti za taj događaj

Bonus video: