"POLITIČKI SU ZAŠTITILI TURSKU"

Gruško: NATO snosi dio odgovornosti za obaranje ruskog aviona

"Razgovarao sam sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom o incidentu obaranja aviona Su-24. Obavijestio sam ga o ruskom stavu prema tom incidentu i naveo vojne i političke podatke koji dokazuju da se radi o namjernom napadu na ruski avion u sirijskom vazdušnom prostoru", rekao je Gruško
0 komentar(a)
Ruski avion, Foto: Reuters
Ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 09:05h

NATO je pružio "političku zaštitu" zvaničnoj Ankari u incidentu obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca iznad tursko-sirijske granice i zato snosi dio odgovornosti za taj događaj, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Sjevernoatlantskoj alijansi Aleksandar Gruško.

"Razgovarao sam sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom o incidentu obaranja aviona Su-24. Obavijestio sam ga o ruskom stavu prema tom incidentu i naveo vojne i političke podatke koji dokazuju da se radi o namjernom napadu na ruski avion u sirijskom vazdušnom prostoru", rekao je Gruško, prenijela je agencija Tas s.

"NATO je politički zaštitio Ankaru kao svoju članicu i zato Alijansa snosi dio odgovornosti za taj incident", rekao je Gruško i dodao: "Opet vidimo da politički elementi dobijaju prednost u odnosu na objektivnost, pa čak i zdravi razum".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je nakon obaranja ruskog aviona 24. novembra izjavio da je Alijansa "solidarna sa Turskom" i da podržava "teritorijalni integritet našeg saveznika Turske".