Šta EU nudi Turskoj: Tri milijarde eura, otvaranje poglavlja, ukidanje viza

2 komentar(a)
EU, Turska, Foto: Shutterstock
EU, Turska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2015. 13:06h

Turska će pomoći Evropskoj uniji da se izbori sa prilivom migranata koji je ugrozio budućnost Šengena, a zauzvrat će dobiti novac i restartovanje zakočenih pregovora o pristupanju EU, navodi se u nacrtu zaključka samita EU i Turska koji se danas održava u Briselu.

"Obije strane će, kako je dogovoreno i sa stupanjem na snagu odmah, intenzivirati svoju aktivnu saradnju po pitanju migranata kojima nije neophodna međunarodna zaštita, da obezbijede primjenu odbredbi bilateralne readmisije i hitno vraćanje migranata kojima nije neophodna međunarodna zaštita u zemlje porijekla", kaže se u nacrtu u koji je Rojters imao uvid.

Turska će, kako je predviđeno, dobiti tri milijarde eura početne pomoći kako bi izašla na kraj sa izbjeglicama na svojoj teritoriji, uz mogućnost da se taj iznos i poveća, zavisno od razvoja događaja.

EU će, kako se dodaje, takođe u decembru otvoriti sljedeće poglavlje u pregovorima sa Turskom koji se razvlače od 2005. godine i pripremiti sljedeća poglavlja za razgovore u prva tri mjeseca naredne godine.

Evropska unija istovremeno planira da od oktobra 2016. godine ukine vize za turske državljane koji putuju u EU ako Ankara ispuni određene kriterijume navedene u dogovorenoj mapi puta, kaže se u nacrtu dokumenta koji može i da se izmijeni i nakon početka samita danas poslije podne.

Bonus video: