ANALIZA "ŠPIGLA"

Konflikt Ergdogana i Putina: Ko je „gospodin“?

Erdogan namjerava da napravi „novu Tursku“ koja će postati regionalna sila sa idejom da ona bude glavna na Bliskom istoku sprovodeći sopstvene interese u regionu. Sa druge strane Rusija može da poremeti planove Erdogana
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2015. 12:11h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razljutio je "ruskog medvjeda“ i sad mora da plati, piše danas njemački list "Špigl".

Erdogana veoma često porede sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pritom nazivajući ga gospodinom, međutim, trenutni konflikt dovodi u pitanje njegov autoritet, smatra autor članka Tomas Zajbert.

Na dobošu su pored trgovinskih odnosa sa Moskvom i isporuke energenata i planovi Turske o formiranju tampon zone u Siriji, piše njemački list.

Erdogan, naime, namjerava da napravi „novu Tursku“ koja će postati regionalna sila sa idejom da ona bude glavna na Bliskom istoku sprovodeći sopstvene interese u regionu. Sa druge strane Rusija, kako piše "Špigl", može da poremeti planove Erdogana.

"Hoće li Erdogan u Putinu pronaći svog gospodina?“, zapitao se Zajbert i citirao jednog turskog novinara koji je svojevremeno rekao: „Onaj koji ljuti ruskog medvjeda moraće za to i da plati“, prenio je Sputnjik.

Time što se Rusija uključila u sirijski konflikt pokazala je da je svjetska sila, a ne regionalna, ocijenio je turski politikolog Belul Ozkan. Istovremeno, Moskva pokušava da izbjegne ozbiljniji konflikt sa Ankarom, iako ne treba zaboraviti da Putin neće pustiti da Turska prođe nekažnjeno zbog incidenta sa avionom.

Ambicija da Turska postane glavni igrač na Bliskom istoku je poljuljana, a Erdogan konstantno mijenja svoju retoriku - jednog trenutka se zalaže za mir i poziva na dijalog, dok sljedećeg oštro napada Moskvu i prijeti da će Turska nastaviti da obara ruske avione.

Zajbert zaključuje da takve prijetnje ni na koji način neće uticati na Moskvu.