Švajcarci uvećali bogatstvo

U svojoj godišnjoj analizi bogatstva 300 najbogatijih Švajcaraca, magazin navodi da je taj ekskluzivni klub, čiji je član i muzička legenda Tina Tarner, uvećao ukupno bogatstvo šest milijardi švajcarskih franaka
102 pregleda 0 komentar(a)
Bern, Švajcarska, Foto: Shutterstock
Bern, Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2015. 11:09h

Slab privredni rast i turbulencije na berzama nijesu spriječili najbogatije Švajcarce da se ove godine dodatno obogate, pokazuje izvještaj švajcarskog magazina Bilan.

U svojoj godišnjoj analizi bogatstva 300 najbogatijih Švajcaraca, magazin navodi da je taj ekskluzivni klub, čiji je član i muzička legenda Tina Tarner, uvećao ukupno bogatstvo šest milijardi švajcarskih franaka (CHF) ili 5,5 milijardi eura, na rekordnih 595 milijardi CHF, prenosi Capital.ba.

Na vrhu liste se 14. godinu zaredom nalazi porodica osnivača Ikee, Ingvara Kamprada, koja je ove godine bila „teška“ između 44 i 45 milijardi CHF, dvije milijarde više u odnosu na prošlu godinu.

Iako se Kamprad (89) vratio u domovinu Švedsku 2013, njegova dva sina koja su na čelu kompanije i dalje žive u Švajcarskoj, čiji su državljani.

Na drugom mjestu je švajcarsko-brazilski magnat iz prehrambenog sektora Jorhe Lemann, koji je u ovoj godini uvećao svoje bogatstvo tri milijarde CHF na 28 do 29 milijardi. Njegova kompanija 3G Kapital pod svojim kišobranom ima brendove kao što su Budweiser i Stella Artois i firme Burger King i Heinz.

Bogatstvo izvršnog direktora rudarskog giganta Glencore-a, Ivana Glasenberga, smanjeno je 3,5 milijardi CHF u proteklih 12 mjeseci, u svjetlu problema u kojima se njegova firma našla zbog globalnog kolapsa cijena sirovina. Njegovo bogatstvo sada iznosi „svega“ dvije milijarde CHF, navodi Bilan, koji listu najbogatijih sastavlja od 1988.

Prethodna prošla godina je za švajcarske milionere i milijardere bila znatno bolja od ove, budući da je njihovo bogatstvo tada uvećano čak 25 milijardi CHF.

Bonus video: